ISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la moscheea șiită din Kandahar

Data publicării:
explozie moschee siita kandahar
O explozie a avut loc în moscheea şiită Imam Bargah din Kandahar în timpul tradiţionalei slujbe săptămânale. Foto: Twitter/ Hamza Azhar Salam

Gruparea teroristă ISIS-K, gruparea afiliată ISIS care acționează în Afganistan, a revendicat atentatul sinucigaș de vineri, în urma căruia au murit cel puțin 41 de oameni în timpul rugăciunilor de vineri de la moschee șiită din orașul Kandahar.

Moscheea Fatemieh din centrul orașului Kandahar a fost zguduită, vineri, de mai multe explozii, în urma cărora 41 de persoane au fost ucis iar în jur de 70 au suferit răni.

Conform unui paznic al lăcaşului de cult, două persoane au intrat în moschee şi au deschis focul asupra gărzilor care asigurau paza, care au tras la rândul lor. Unul dintre atacatori s-a aruncat în aer în moschee, urmat de alţi doi, dintre care unul în exteriorul moscheii, conform Agerpres.

Într-un comunicat postat pe canalele Telegram ale organizaţiei jihadiste, gruparea susţine că doi atacatori sinucigaşi au efectuat atacuri separate în interiorul moscheii şiite din Kandahar.„Primul atacator sinucigaş şi-a detonat jacheta explozivă (...) într-un hol al moscheii, în timp ce al doilea atacator sinucigaş s-a detonat în centrul moscheii”.

Este vorba de primul atac pe care ISIS-K îl revendică în Kandahar, un oraș cunoscut ca fiind locul de origine al mișcării talibane. Atacul a avut loc la fix o săptămână de la un alt atac sinucigaș, tot la o moschee șiită, în Kunduz. 

Şeful poliţiei controlate de talibani din Kandahar, Maulvi Mehmood, a precizat că siguranța comunităţii şiite a fost asigurată până acum, la cererea acesteia, de către membrii comunității. În viitor însă, a precizat el, talibanii intenţionează să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste lăcaşuri de cult prin asigurarea protecţiei lor.

De la preluarea puterii pe 15 august, talibanii, care şi-au făcut o prioritate din a restabili securitatea în Afganistan după 20 de ani de război, s-au confruntat cu un val de atacuri sângeroase din partea grupării Stat Islamic. Filiala sa locală, ISIS-K, i-a avut drept ţinte în ultimele săptămâni pe talibani, dar şi minoritatea şiită.

ISIS-K, grupare rivală sunnită a talibanilor care se prezintă ca singurul garant al unei viziuni stricte a islamului, a vizat în mod repetat în special în ultimii ani minoritatea şiită, considerată a fi eretică. Şi talibanii i-au atacat adesea pe şiiţi, care reprezintă între 10% şi 20% din totalul de aproximativ 40 de milioane de locuitori, deşi acum afirmă că doresc să le garanteze securitatea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri