Israelul a blocat vânzarea programului de spionaj Pegasus Ucrainei de teamă că va stârni furia Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Naftali Bennett și Volodimir Zelenski
Decizia Israelului arată că oficialii nu își doresc să agite apele în privința Rusiei și să strice relația apropiată dintre serviciile de informații ale celor două țări. Foto: Profimedia Images

Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus Ucrainei de teamă că tranzacția va atrage furia Rusiei, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia venită din partea oficialilor israelieni, informează The Guardian

Dezvăluirea, ce vine în urma unei investigații comune a jurnaliștilor de la The Guardian și Washington Post, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care relația Israelului cu Rusia a compromis uneori capacitățile ofensive ale Ucrainei și asupra contrastului dintre prioritățile Statelor Unite și cele ale Israelului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat poziția Israelului de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Acesta a spus într-un discurs adresat membrilor parlamentului israelian că Israelul va trebui să ofere un răspuns care să explice decizia de a nu oferi arme Ucrainei și de a nu impune sancțiuni împotriva Rusiei.

Eforturile Ucrainei de a-și spori capacitatea de supraveghere precum și forța militară s-au bucurat de sprijinul americanilor, cel mai apropiat aliat al Israelului, scrie Washington Post. Oficialii israelieni s-au opus oricărei mutări care ar putea stârni o confruntare cu Rusia, a cărei armată continuă să ajute guvernul de la Damasc să lupte împotriva rebelilor din Siria, o țară care se învecinează cu Israelul.

Cu Pegasus se pot obține conversații telefonice, mesaje și poze

Persoane ce dețin informații pe această temă au spus că încă din 2019 oficialii ucraineni au făcut lobby în Israel pentru a încerca să îi convingă să le ofere licența pentru programul de spionaj Pegasus.

Aceste eforturi au fost de prisos, iar grupul NSO, care este reglementat de Ministerul Apărării al Israelului, nu a avut dreptul să vândă Ucrainei tehnologia pe care compania a dezvoltat-o.

Israelul a blocat vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina de teamă că va înfuria Rusia
Când este utilizat cu succes împotriva unei ținte, Pegasus poate fi folosit pentru a intercepta conversații telefonice, pentru a citi mesaje și pentru a obține accesul în memoria telefonului. Foto: Profimedia Images

Când este utilizat cu succes, Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde în sistemul de operare al telefonului. Odată „spart” aparatul, pot fi interceptate conversațiile telefonice, se pot citi mesajele și pot fi accesate pozele din memoria telefonului.

Rapoarte dezvăluite recent în presă, care au inclus și o investigație jurnalistică numită Proiectul Pegasus, s-au concentrat asupra modului în care programul de spionaj a fost folosit de clienții guvernamentali ai NSO pentru a urmări jurnaliști din toată lumea și persoane care lucrează în domeniul apărării drepturilor omului.

Analiza a arătat și cum vânzarea tehnologiei către țări precum Ungaria, Polonia sau Arabia Saudită a fost în concordanță cu politica externă a Israelului.

Pegasus a stârnit controverse când a fost folosit împotriva unor oficiali și diplomați de top

Programul Pegasus a fost folosit împotriva unor oficiali guvernamentali de top și diplomați din Spania, Franța și nu numai, într-o serie de cazuri de spionaj domestic și internațional, potrivit anumitor țări.

NSO a spus că programul de spionaj ar trebui folosit doar în operațiuni anti-teroriste și pentru a prinde criminali și a spus că o să investigheze acuzațiile serioase de utilizare abuzivă a programului.

Un oficial de top al serviciilor de informații din Ucraina a spus că decizia Israelului i-a lăsat „confuzi” pe ucraineni. Oficialul a precizat că nu știe cu siguranță de ce Ucraina a fost refuzată, dar a spus că guvernul american sprijină eforturile țării sale.

Israelul a blocat vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina de teamă că va înfuria Rusia
Programul Pegasus a fost folosit împotriva unor oficiali și diplomați de top din Spania, Franța și nu numai, într-o serie de cazuri de spionaj domestic și internațional. Foto: Profimedia Images

Decizia Israelului arată că oficialii nu își doresc să agite apele în privința Rusiei și să strice relația apropiată dintre serviciile de informații ale celor două țări, potrivit surselor. Israelul se teme că dacă îi oferă Ucrainei abilitatea de a monitoriza telefoanele rușilor prin programul Pegasus, această mișcare va fi percepută drept o agresiune la adresa serviciilor secrete din Rusia.

Aceasta nu a fost prima dată când unuia dintre pricipalii adversari regionali ai Rusiei i s-a refuzat accesul la programul de spionaj Pegasus. Estonia, care este membră NATO, a putut folosi programul începând cu 2019, dar a fost informată de NSO puțin mai târziu că oficialilor estonieni nu le va fi permis să folosească tehnologia israeliană pentru a spiona împotriva Rusiei.

Israelul are multe motive de natură politică de a păstra o relație cât mai bună cu Rusia

La aproape o lună de la începutul războiului, forțele armate ale Ucrainei, cu toate că sunt depășite numeric, au surprins pe toată lumea prin faptul că au reușit să oprească avansul trupelor ruse, în ciuda bombardamentelor masive care au distrus orașe întregi din Ucraina.

Experții spun că Israelul are multe motive de natură politică de a păstra o relație cât mai bună cu Rusia, începând de la speranța că Moscova se va abține de la a semna un nou acord nuclear cu Iranul care este aproape de a fi finalizat la Viena și până la dependența sa de Rusia pentru a-i permite să atace forțele proiraniene din interiorul Siriei.

Israelul a blocat vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina de teamă că va înfuria Rusia
Experții spun că Israelul are multe motive de natură politică de a păstra o relație cât mai bună cu Rusia, începând de la speranța că Moscova se va abține de la a semna un nou acord nuclear cu Iranul. Foto: Profimedia Images

Zelenski a criticat guvernul primului ministru al Israelului, Naftali Bennett, pentru că în esență a adoptat o poziție neutră față de războiul din Ucraina. Bennett a vorbit direct cu Zelenski și Putin, în timp ce ministrul său de externe s-a întâlnit cu omologul său american, Antony Blinken.

Israelul a refuzat să-i vândă Ucrainei sistemul său de apărare aeriană Iron Dome anul trecut. După publicarea Proiectului Pegasus, s-a descoperit și că programul de spionaj a fost folosit pentru a monitoriza telefoanele unor diplomați americani din Uganda.

În urma scandalului, SUA a inclus compania israeliană NSO pe „lista neagră a entităților” care nu pot face afaceri cu companii americane.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri