Israelul, în criză politică, convoacă din nou alegeri anticipate. Ministrul de externe Yair Lapid devine prim-ministru

Data publicării:
yair lapid si naftali bennett
Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid (stânga) devine premier, în urma unui acord cu actualul prim-ministru Naftali Bennett (dreapta) de a declanșa noi alegeri anticipate Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul și să declanșeze noi alegeri anticipate, iar Lapid va prelua între timp funcția de prim-ministru, a declarat un oficial, confirmând informațiile din presa locală, transmite Reuters.

Săptămâna viitoare va avea loc un vot în parlament, după care Lapid va prelua funcția de premier, a precizat oficialul. Lapid și Bennett urmează să susțină luni seara declarații de presă.

În ultimii trei ani, Israelul a avut patru rânduri de alegeri anticipate.

După doi ani de blocaj politic în Israel, Lapid și Bennett au format în iunie 2021 o coaliție destul de nefirească, dar care a pus capăt mandatului-record al fostului premier Benjamin Netanyahu.

Noul guvern format din partide de dreapta, liberale și arabo-musulmane a fost fragil încă de la început, notează Reuters.

Cu o majoritate parlamentară precară și divizată în ceea ce privește probleme politice majore - cum ar fi conflictul israeliano-palestinian și problemele legate de stat și religie - , alianța formată din opt facțiuni a început să se fractureze după ce câțiva membri au părăsit coaliția, astfel că guvernul și-a pierdut majoritatea parlamentară.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri