Israelul sancționează din nou Fâșia Gaza, pentru că a lansat baloane incendiare. Zona de pescuit în largul enclavei a fost extinsă

Data actualizării: Data publicării:
Palestinian fishermen work at Gaza City's main port, Gaza city, Gaza Strip, Palestinian Territory - 26 Jul 2021
Israelul și-a extins, din nou, zona de pescuit în largul Fâșiei Gaza, după ce anterior a redus-o. Foto: Profimedia Images

Israelul a acordat o extindere a zonei de pescuit autorizate în largul Fâşiei Gaza începând de vineri dimineaţă, la câteva zile după bombardamente lansate ca răspuns la baloanele incendiare venite din enclava palestiniană, informează France Presse.

"Ca urmare a situaţiei de securitate (...) zona de pescuit a Fâşiei Gaza va fi extinsă de vineri dimineaţă de la 6 la 12 mile marine" (de la 11 la 22 km aproximativ), a anunţat într-un comunicat Cogat, organismul israelian în subordinea Ministerului Apărării şi responsabil cu operaţiunile civile în teritoriile palestiniene.

Şi "de duminică, echipamentele şi bunurile pentru proiectele comunităţii internaţionale din Gaza vor putea fi importate în Fâşia Gaza", mai arată comunicatul.

Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza duminică, după lansarea de baloane incendiare spre teritoriul său din enclava palestiniană.

Anterior, Israelul anunţase că reduce la jumătate zona de pescuit autorizată în largul Fâşiei Gaza.

Zona de pescuit şi importurile sunt folosite de Israel pentru a pedepsi sau recompensa Fâşia Gaza pentru situaţia în materie de securitate, conform Agerpres.

Israelul anunţase pe 12 iulie o extindere a zonei de pescuit şi o creştere a volumului importurilor autorizate în Fâşia Gaza, după o revenire la "calm".

Zona de pescuit autorizată înainte de declanşarea conflictului în luna mai era de 15 mile marine (aproximativ 28 km), dar Israelul a redus-o în timpul ostilităţilor.

Incidente sporadice - lansare de baloane incendiare din Gaza şi lovituri aeriene israeliene de represalii - au avut loc de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil ce a pus capăt unui război fulger de 11 zile, între 10 şi 21 mai.

"Aceste noi măsuri sunt condiţionate de continuarea situaţiei stabile de securitate în regiune", se precizează în comunicatul Cogat.

 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri