ISW: Asasinarea bloggerului militar în Sankt Petersburg ar putea fi un avertisment pentru Prigojin

Data publicării:
tatarski prigojin
Foto: Bloggerul militar rus Vladlen Tătarski (stânga) și șeful Wagner, Evgheni Prigojin (dreapta). Foto: Profimedia Images

Asasinarea proeminentului blogger rus pro-război Macsim Fomin (cunoscut și ca Vladlen Tătarski) într-o cafenea din Sankt Petersburg ar putea reprezenta un avertisment pentru șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Macsim Fomin a fost unul dintre cei mai importanți bloggeri ruși care acopereau războiul din Ucraina, având 560.000 de urmăritori pe Telegram și conexiuni adânci cu grupul Wagner, Kremlinul, Republica Populară Donețk și naționaliști ruși care au dominat spațiul de informare rusesc de la începutul invaziei în Ucraina, scrie ISW. 

Asasinarea lui Fomin la barul care are legături cu Wagner din Sankt Petersburg ar putea arăta mai multe fisuri în cadrul Kremlinului și al cercului său intern. Fomin a fost un critic vocal al comandamentului militar rus și al Ministerului Apărării. Moartea lui Fomin reprezintă prima asasinare de profil înalt a unui blogger militar ultranaționalist din Rusia, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. 

„Asasinarea lui Fomin ar fi putut fi intenționată ca o amenințare la adresa lui Prigojin, care punea tot mai mult sub semnul întrebării importante subiecte de discuție ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și chiar semnala în diagonală chiar un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al său. Biografia și comportamentul lui Fomin par a fi asemănătoare cu cele ale lui Prigojin, ambii devenind personaje ultranaționaliste proeminente după ce au stat la închisoare și au primit ulterior grațieri”, scrie ISW. 

Institutul mai notează că asasinarea lui Fomin la barul lui Prigojin face parte probabil dintr-o tendință mai mare a conflictelor interne tot mai frecvente ce-l implică pe Prigojin, dar și Wagner. 

„Fomin participase anterior la un alt eveniment în timpul zilei fără incident, așa că pare că atacul a fost în mod deliberat înscenat într-un spațiu deținut de Prigojin”, mai scrie ISW. 

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptelor politice. 

„Unii analiști politici ruși au speculat și că Prigojin trebuia să participe la evenimentul lui Fomin, deși nu există o confirmare a acelor speculații”, mai susține ISW. 

Pe de altă parte, Institutul mai arată că asasinatul poate fi un mesaj și pentru comunitatea bloggerilor militari ruși, pentru a-i determina să-și cenzureze încercările de a pune sub semnul întrebării deciziile Kremlinului. ISW notează că, anterior, FSB a făcut mai multe raiduri în barurile din Moscova și Sankt Petersburg, sub pretextul că ar căuta indivizi care „ar oferi asistență financiară forțelor ucrainene”. După ce Putin a cerut public intensificarea măsurilor de contraspionaj și represiunea împotriva răspândirii ideologiei pro-ucrainene, într-un discurs din 28 februarie, FSB a folosit ordinul respectiv pentru a desființa diferite grupuri de dezbateri despre război, cele mai multe desfășurate în barurile deținute de Prigojin.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri