ISW: Separatiștii din Lugansk creează scurgeri de gaze pentru a-i scoate din case pe cei care se ascund de mobilizare

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk. Foto: Profimedia Images

În analiza de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că sistemele de apărare aeriană rusești întărite în estul Ucrainei limitează din ce în ce mai mult eficiența dronelor ucrainene, subminând o capacitate ucraineană cheie în război.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Forțele rusești au continuat să obțină câștiguri la sud de Lisichansk și vor ajunge probabil în oraș în zilele următoare, deși este puțin probabil ca acestea să captureze rapid zona Severodonetsk-Lisichansk. 
  • Trupele Moscovei au continuat operațiunile ofensive spre Sloviansk și au făcut progrese minore. 
  • Forțele rusești și-au intensificat eforturile de a bloca liniile de comunicații ucrainene de-a lungul autostrăzii T1302 Bakhmut-Lisichansk, pentru a sprijini operațiunile rusești spre Lisichansk. 
  • Forțele rusești s-au concentrat asupra operațiunilor defensive de-a lungul axei sudice și este posibil să fi înregistrat câștiguri marginale în cadrul regiunii Nikolaev. 
  • Autoritățile ruse continuă să ia măsuri pentru a facilita integrarea economică a zonelor ocupate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Jack Detsch, de la Foreign Policy, a citat mai mulți oficiali și militari ucraineni anonimi, potrivit cărora forțele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turcești Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului, din cauza îmbunătățirii capacităților rusești de apărare aeriană.

Oficialii ucraineni se pare că sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că dronele de atac Gray Eagle din SUA ar putea fi, de asemenea, doborâte de apărarea aeriană rusă consolidată deasupra Donbasului, se arată în analiza ISW.

Forțele ucrainene ar fi redus operațiunile aeriene la 20-30 de misiuni pe zi și se confruntă cu un deficit de aeronave disponibile pentru piloții activi.

Forțele rusești au probabil ca prioritate desfășurarea apărării aeriene în estul Ucrainei pentru a anula operațiunile ucrainene și pentru a proteja sistemele de artilerie pe care se bazează forțele rusești pentru a face progrese, spun analiștii americani.

Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene și dronele înarmate rămân active în alte părți, provocând mai multe lovituri de succes asupra unor ținte din regiunea Herson în ultima săptămână, remarcă ISW.

Citește și: Război în Ucraina. Zelenski: Rusia vrea să transforme orașele din Donbas într-un nou Mariupol

Separatiștii din Lugansk creează în mod voit scurgeri de gaze

Membrii comunității militare rusești continuă să comenteze deficiențele capacităților de generare a forțelor rusești, care au un impact tangibil asupra moralului și disciplinei rușilor care luptă în Ucraina, se mai arată în evaluarea ISW.

Bloggerul militar rus Yuri Kotyenok a afirmat că trupele rusești nu au numărul și forța necesare pentru a avea succes în lupta din Ucraina. 

Kotyenok a acuzat conducerea rusă că a desfășurat recruți noi și insuficient pregătiți și a cerut refacerea forțelor cu recruți bine pregătiți, cu experiență în infanteria terestră, deși este puțin probabil ca armata rusă să fie capabilă să genereze rapid o astfel de forță, după cum a evaluat anterior ISW.

Luhansk Battle Map Draft June 22,2022
Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Lugansk la data de 22 spre 23 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

În ciuda apelurilor tot mai numeroase pentru o recrutare sporită din partea figurilor naționaliste, conducerea rusă continuă să desfășoare eforturi  constrângătoare de mobilizare parțială care produc doar un număr limitat de rezerve, având în același timp un impact negativ asupra moralului și disciplinei personalului mobilizat cu forța, punctează ISW.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de ISW, a afirmat că autoritățile ruse din Lugansk creează scurgeri de gaz în blocuri pentru a forța bărbații care se ascund de mobilizare să iasă din apartamente. 

În plus, Direcția principală de informații a Ucrainei a raportat că soldații ruși din orașul Tokmak aflat în regiunea Zaporojie și ocupat de ruși apelează la medicii ucraineni locali pentru a le elibera certificate care să susțină incapacitatea medicală de a continua serviciul militar.

Potrivit ISW, forțele ucrainene au efectuat pe 22 iunie un atac cu dronă asupra unei rafinării rusești de petrol din Novoshakhtinsk, regiunea Rostov.

Canalul rusesc de Telegram Voenyi Osvedomitel a afirmat că atacul, care a vizat infrastructura rusă pe o rază de 15 km de la granița ucraineană, a provenit din regiunea Donețk.

Forțele ucrainene nu au mai vizat infrastructura rusă de mai multe săptămâni, iar acest atac reprezintă probabil o încercare de a perturba logistica rusă și aprovizionarea cu combustibil a operațiunilor rusești din estul Ucrainei, notează experții ISW.

ISW arată că este posibil ca rușii să fi făcut avansuri marginale la nord de Herson, într-o acțiune care rămâne totuși una defensivă, pentru că are rostul de a descuraja atacurile Armatei Ucrainene. Totuși, aceasta rămâne la 10-15 km de Herson, iar în spatele frontului se intensifică acțiunile partizanilor ucraineni, tot cu sensul de a provoca distrugeri Armatei Ruse.

Citește și: Secrete de contrabandă: Cum poate Rusia să evite sancțiunile europene (Politico)

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri