Italia va vota împotriva planului UE de a interzice vânzarea de automobile noi cu motoare termice din 2035

Data publicării:
Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al Energiei, susține un discurs la Roma pe 25 ianuarie 2023.
Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al Energiei. Foto: Profimedia Images

Italia va vota împotriva planurilor europene de a interzice vânzarea maşinilor noi alimentate cu benzină şi motorină din 2035, a anunţat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, informează Agerpres.

Parlamentul European a aprobat, luna aceasta, printr-un vot final, un proiect de regulament care pune punct vânzării de automobile noi echipate cu motoare termice începând din 2035.

Noua legislaţie stabileşte calea de urmat pentru a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele şi vehiculele utilitare uşoare noi până în 2035. Este vorba de un obiectiv aplicabil întregului parc de vehicule de la nivelul Uniunii ce presupune reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 produse de autoturismele şi camionetele noi.

Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 au fost fixate la 55% pentru autoturisme şi 50% pentru camionete.

"La reuniunea de la Bruxelles a ambasadorilor statelor membre UE, Italia îşi va exprima poziţia împotriva reglementării propuse de UE de a interzice producţia şi vânzarea de maşini şi camionete cu motoare cu combustie internă, până în 2035", a declarat ministrul Energiei.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma anunţa că vrea să se alieze cu Franţa şi Germania pentru a influenţa şi a încetini ritmul implementării legislaţiei UE în privinţa emisiilor vehiculelor şi camioanelor.

"Italia crede că alegerea maşinilor electrice nu ar trebui să fie singurul mod pentru a ajunge la emisii zero în faza de tranziţie", a adăugat Pichetto Fratin.

Marți, și ministrul german al Transporturilor, Michael Theurer, a cerut Comisiei Europene să permită vânzarea de automobile noi cu motoare pe combustie care folosesc combustibili alternativi și după anul 2035.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri