Exclusiv Iulia Timoşenko: Putin vrea un război de durată. Rog poporul român să continue să ne sprijine, să sprijine Ucraina

Data publicării:
iulia timosenko
Fostul premier ucrainean, venită în vizită în România, a ţinut să mulţumească românilor şi liderilor de la Bucureşti pentru atitudinea faţă de ucraineni şi a subliniat că acest lucru va rămâne în istorie. Foto: Captură video

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 că la începutul războiului nu au fost multe ţări care să ajute Ucraina aşa cum a făcut-o România. Aceasta face apel la români să continue sprijinul, în contextul în care se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să încerce să ducă un război de durată.

„Tragedii ca acest război acţionează întotdeauna ca o hârtie de turnesol. Această tragedie, acest război este, de asemenea, un test. Cine este prietenul tău? Cine este duşmanul tău? Cine este irelevant? Aş dori să spun clar că încă din primele zile de război, România şi poporul român au fost alături de noi. Au stat alături de Ucraina. Amintiţi-vă, nu sunt foarte multe ţări, în stadiul incipient al unui război, care să fie capabile să acţioneze şi să ofere un astfel de ajutor, aşa cum a făcut România”, a declarat fostul premier Iulia Timoşenko.

Fostul premier ucrainean a ţinut să mulţumească românilor şi liderilor de la Bucureşti pentru atitudinea faţă de ucraineni şi a subliniat că acest lucru va rămâne în istorie.

„Din adâncul sufletului meu aș dori să folosesc această ocazie pentru a le mulțumi tuturor cetățenilor români, liderii voștri și guvernului român că nu au ezitat nicio secundă să stea alături de Ucraina, să ne ajute în această perioadă dificilă a istoriei noastre. Asta va rămâne în memoria generației noastre și a generațiilor viitoare. Aș dori să fac un apel și să trimit un mesaj tuturor românilor. Ucraina nu și-a propus niciodată să înceapă un război împotriva vreunei națiuni. Ucraina nu a aspirat să acapareze teritorii ale altor state. La începutul războiului nu am avut o armată aşa de puternică ca acum, trebuie să recunoaștem că nu eram pregătiți suficient. Ucrainenii vor doar o viață normală, să-şi educe şi să-şi crească copiii, să aibă grijă de bătrânii lor. Nu am oferit niciun motiv altei țări să ne atace cu o asemenea cruzime, cum a făcut Rusia. Astăzi, în fiecare zi a acestui război de durată, mii de ucraineni suferă, sute sunt ucişi, multe femei sunt violate, copiii sunt deportați, familiile sunt destrămate, casele noastre sunt arse. Și asta s-a întâmplat în fața noastră, unde suntem noi în Europa. Și vreau să rog poporul român, vă rog să continuați să ne sprijiniți, să sprijiniți Ucraina, să sprijiniți familiile ucrainene, copiii ucraineni, femeile ucrainene, să sprijine ucrainenii ca să câștige acest război”, a spus Timoșenko.

Sprijinul pentru Ucraina este cu atât mai necesar cu cât Vladimir Putin pare să se pregătească pentru un război de durată.

„Sunt de părere, și mulți lideri, de asemenea, au ajuns la aceeaşi concluzie, că războiul prelungit îi aduce beneficii doar lui Putin. Nimeni altcineva nu beneficiază de un război prelungit. O parte din calculele Kremlinului sau pariul pe timp au legătură cu așteptările că, dacă războiul durează mai mult, va fi mai ușor să submineze unitatea despre care am vorbit. Când cresc așteptările într-o anumită țară, populația sa va deveni mai exigentă cu guvernul local din cauza problemelor legate de nivelul de trai, a penuriei de energie sau a alimentelor. Mai contează şi faptul că, cu cât va dura mai mult războiul, cu atât creşte posibilitatea să se schimbe narațiunea, să se infiltreze o narațiune diferită în discursul mondial”, a mai spus fostul premier al Ucrainei.

Interviul realizat de Cristina Cileacu poate fi urmărit AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri