Jack Teixeira, militarul acuzat că a scurs documente secrete ale Pentagonului, rămâne în arest

Data publicării:
Jack Teixeira, suspectul în cazul scurgerilor de la Pentagon își face un selfie.
Jack Teixeira este acuzat că a scurs documente secrete ale Pentagonului. . Foto: Twitter

Justiţia americană l-a menţinut vineri în arest preventiv pe Jack Teixeira, tânărul soldat acuzat în urmă cu o lună că a distribuit în mediul online o serie de documente secrete ale Pentagonului, în special despre războiul din Ucraina, scurgeri care au stânjenit Washingtonul, scrie AFP, potrivit News.ro.

Jack Teixeira, tânăr recrut din Garda Naţională Aeriană a Statelor Unite în vârstă de 21 de ani, a compărut în faţa unei instanţe din Worcester, statul Massachusetts (nord-est), unde avocaţii săi au cerut fără succes punerea lui în libertate în aşteptarea procesului.

Instanţa a estimat că, având în vedere presupusul grad de pericol el îl reprezintă, Teixeira trebuie să rămână în arest preventiv.

Imaginile arestării sale de către poliţia federală (FBI), pe 13 aprilie în faţa locuinţei sale din Dighton, la sud de Boston, au făcut înconjurul lumii, la câteva zile după dezvăluirile acestor scurgeri în presa americană.

În post la o bază militară din Cape Cod, în apropiere de Boston, unde a ocupat un rol de specialist în informatică şi comunicare, este acuzat că a publicat informaţii clasificate pe un grup de discuţii al reţelei de socializare Discord, care au circulat ulterior şi pe alte reţele sociale.

Documentele secrete au dezvăluit îngrijorările serviciilor americane de informaţii cu privire la viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forţelor ruseşti. Acestea au mai sugerat că Washingtonul colectează informaţii despre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, în special Israelul şi Coreea de Sud.

Cazul a pus în încurcătură Washingtonul şi a ridicat semne de întrebare cu privire la posibile falii de securitate, în contextul în care tânărul soldat avea o autorizaţie „secret defense”, permiţându-i accesul la aceste informaţii sensibile, în pofida gradului său minor.

Potrivit documentelor depuse în cadrul procedurilor judiciare de către procurorii de stat, US Air Force a raportat în mai multe rânduri comportamentul suspect al lui Jack Teixeira. În septembrie şi octombrie 2022, a fost surprins luând „note despre informaţii clasificate” sau, în ianuarie 2023, consultând conţinuturi legate de „sectorul de informaţii”, fără legătură cu „ocupaţia sa principală”.

Pentru a obţine menţinerea în arest, procurorii au subliniat că el este periculos, sugerând că tânărul ar putea accesa în continuare documente secrete şi că „state ostile i-ar putea oferi refugiu şi să încerce să-i faciliteze evadarea”, ipoteză considerată drept „speculaţie” de avocaţii militarului.

Procurorii au subliniat că Jack Teixeira a proferat ameninţări pe reţelele de socializare şi că are numeroase arme la locuinţele părinţilor săi despărţiţi. El a fost inculpat de încălcarea Legii Spionajului, în legătură cu copierea ilegală şi transmiterea de materiale sensibile din domeniul apărării, şi de transportul ilegal al unor astfel de materiale într-un loc neautorizat. Procuratura susţine că pentru faptele respective condamnarea poate merge până la 25 de ani de închisoare.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri