„Jaful secolului” din Franța: după 40 de ani, autorul a fost prins. Povestea unui furt spectaculos

Data actualizării: Data publicării:
86311_gettyimages107414517

Timp de patru decenii, poliția franceză a încercat să afle cine este autorul unui furt din 1976 care a rămas în istoria Franței drept „jaful secolului”. Acum, polițiștii susțin că misterul a fost dezlegat.

img_1124-e1518424268243
Jacques Cassandri

Luni, un bărbat de 73 de ani a apărut în fața instanței într-un tribunal din Franța. Jacques Cassandri, un cunoscut ganster din Marsilia. Poliția îl suspectează de organizarea celebrului furt care a dus la dispariția a 46 de milioane de franci (circa 29 de milioane de euro) în 1976, suma nefiind recuperată vreodată.

Piesa lipsă din puzzle-ul polițist a fost o carte scrisă de Cassandri, din care reiese că el ar fi creierul din spatele jafului, scrie Deutsche Welle.

Pe 16 iulie 1976, un grup de infractori a jefuit o sucursală a Societe Generale, a treia bancă din Franța, în Nisa. Folosindu-se de tunelurile de sub oraș, spărgătorii au sustras zecile de milioane de franci după ce au reușit să pătrundă în seif printr-o spărtură făcută prin podea.

Nu a fost vorba de un operațiune-fulger, ci hoții au avut la dispoziție un întreg weekend ca să își aleagă ce doresc din conținutul seifului bancar – bani, lingouri, diamante. Mai mult, aceștia au avut timp în seif chiar și de un „picnic la care au folosit tacâmurile de lux ale unor clienți”, potrivit relatărilor Societe Generale de la acea dată.

În 2010, în Franța a fost publicată sub pseudonim o carte care descrie detaliat pregătirea și desfășurarea marelui jaf.

Conectând mai multe indicii, anchetatorii au concluzionat că autorul cărții este Jacques Cassandri. La percheziții, polițiștii au descoperit o variantă a manuscrisului în computerul gangsterului.

Cassandri a recunoscut plănuirea jafului, însă neagă că ar fi folosit suma furată în diverse scheme de spălare de bani în tot acest timp.

Gangsterul ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri