Jair Bolsonaro ar pierde alegerile prezidențiale din Brazilia din primul tur

Data publicării:
Oameni cu pancarte scrise în portugheză
Oamenii au ieșit în stradă în Brazilia, împotriva lui Bolsonaro, pe care îl acuză de gestionarea defectoasă a pandemiei de coronavirus și pe care îl consideră responsabil pentru moartea a 500.000 de brazilieni. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, ar câștiga alegerile prezidențiale din Brazilia din primul tur de scrutin, dacă ele ar avea loc acum, conform unui nou sondaj, relatează Reuters. Astfel, actualul președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, ar fi înfrânt cu ușurință și la o diferență mare de voturi, conform sondajului.

Sondajul a fost realizat de o agenția de sondare din Brazilia, Intelligencia em Pesquisa e Consultario, și publicat vineri în ziarul O Estado de Sao Paulo. Conform acestuia, 49% dintre cei care au răspuns l-ar vota pe Lula în alegerile prezidențiale din 2022, în timp ce doar 23% și-ar exprima opțiunea pentru actualul președinte, Jair Bolsonaro.

Pentru a câștiga din primul tur de scrutin, un candidat la alegerile din Brazilia trebuie să obțină peste 50% din voturile valabil-exprimate, care includ și voturi nule sau anulate. În situația în care 10% spun că și-ar anula votul, sondajul sugerează că Lula ar putea câștiga cu ușurință în fața rivalului său de extremă dreapta.

Noul sondaj vine în urma mai multor indicii care arată că șansele lui Bolsonaro de a câștiga un nou mandat se micșorează pe zi ce trece, în contextul gestionării defectuoase a pandemiei de coronavirus care a ucis peste o jumătate de milion de brazilieni.

Bolsonaro, un personaj controversat, cunoscut pentru declarațiile sale revoltătoare, pentru coronascepticism,  pentru negaționism al crizei climatice și pentru nepotism, și-a pierdut din popularitate mai ales în ultimul an, pe fondul crizei sanitare.

Anterior, Bolsonaro a amenințat un jurnalist că „îl va lovi peste gură” după ce i s-a pus o întrebare dificilă, le-a cerut brazilienilor „să nu se mai vaite” de Covid și a participat frecvent la mitinguri împotriva restricțiilor.

Noul sondaj arată și una dintre cele mai uimitoare reveniri în politica braziliană – când Bolsonaro era ales în 2018, Lula se afla în închisoare, însă de atunci, fostul președinte a fost eliberat, iar condamnările sale au fost anulate de Curtea Supremă braziliană, ceea ce îi permite să candideze la un al treilea mandat, anul viitor.

IPEC a intevievat 2.002 votanți în 141 de orașe între 17 și 21 iunie, în primul sondaj public cu privire la alegerile prezidențiale din 2022. Marja de eroare a sondajului reprezentativ este de 2%, conform casei de sondare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri