Jair Bolsonaro reacționează la înfrângerea în alegeri după 40 de zile: „Mă doare sufletul”

Data publicării:
Jair Bolsonaro
Mandatul lui Jair Bolsonaro expiră pe 1 ianuarie 2023. Foto: Profimedia Images

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a rupt tăcerea, vineri, după 40 de zile de la înfrângerea sa electorală în faţa lui Lula da Silva, în octombrie, afirmând că „îl doare sufletul.

„Am păstrat tăcerea timp de 40 de zile. Mă doare, mă doare sufletul. Am fost întotdeauna fericit să fiu cu voi, chiar şi riscându-mi viaţa în mulţime”, a spus preşedintele de extremă dreapta în faţa unor simpatizanţi, la Palatul Alvorada. „Unii critică tăcerea mea. În urmă cu câteva săptămâni, dacă aş fi ieşit să spun 'bună ziua', totul ar fi fost deformat, modificat”, s-a justificat Bolsonaro, conform Agerpres.

Jair Bolsonaro a păstrat tăcerea şi a fost aproape absent din spaţiul public după înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale în faţa lui Lula da Silva, pe 30 octombrie. Bolsonaro a participat la un singur eveniment oficial, pe 26 noiembrie, într-o şcoală militară.

După înfrângerea candidatului lor, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au blocat drumuri şi au manifestat în faţa cazărmilor militare pentru a-i cere armatei să-l împiedice pe Lula să preia puterea pe 1 ianuarie.

Jair Bolsonaro a apreciat, vineri, că „forţele armate sunt esenţiale în toate ţările lumii (...), sunt ultimul bastion împotriva socialismului”.

„Poporul este cel care îşi decide destinul”, a afirmat el. „Cei care decid asupra viitorului meu, unde mă duc eu, sunteţi voi. Cei care decid unde se duc forţele armate sunteţi voi”, a adăugat el, precizând că brazilienii se află într-un „moment crucial, la o răscruce de drumuri”.

La aproape o lună după pierderea alegerilor, Bolsonaro a încercat să conteste rezultatul în justiție, însă Curtea Electorală i-a respins acuzațiile și l-a amendat.

În condiţiile în care predarea puterii se apropie, viitorul preşedinte, Lula, a numit deja cinci viitori miniştri. Lula a mai fost președinte între 2003 și 2010.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri