Video Japonezul care e plătit să nu facă nimic: vorbește puțin, mănâncă și bea gratis

Data actualizării: Data publicării:
Shoji Morimoto oferă clienților săi din Tokyo un serviciu de foarte neobișnuit: se închiriază pentru a nu face nimic.
Shoji Morimoto oferă clienților săi din Tokyo un serviciu de foarte neobișnuit: se închiriază pentru a nu face nimic. Foto: captură BBc

Shoji Morimoto oferă clienților săi din Tokyo un serviciu foarte neobișnuit: se închiriază pentru a nu face nimic, la propriu, relatează BBC.

Și-a construit o carieră închiriindu-se unor clienți care pur și simplu nu vor să fie singuri. Shoji nu se angajează în conversație, dacă nu o începe clientul. Este doar prezent la orice eveniment sau activitate la care a fost angajat să participe. Și este foarte solicitat: are între unul și trei clienți pe zi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Shoji spune că de multe ori a simțit presiunea societății de a face mereu ceva productiv sau „util” pentru a se simți apreciat, dar a vrut să arate că chiar și „a nu face nimic” poate avea valoare.

Toată lumea îmi spunea: tu ești singurul care nu face nimic. Așa că m-am gîndit să-l închiriez pe „tipul care nu face nimic”, adică pe mine, altor oameni”, spune el.

Când am un client, puși simplu merg unde vrea el, dau răspunsuri simple, mînânc și beau”, adaugă Shoji.

Nu vorbește decât dacă este întrebat și spune că nu e curios să afle lucruri despre clienții lui.

Printre cei care îl închiriază sunt proprietarii unei cafenele abia deschise, care au puțini clienți și nu vor să vadă toate mesele goale. Alții vor să ajungă în locuri pe care nu le cunosc, iar cei mai mulți vor să meargă la restaurant și au nevoie de un însoțitor.

Am și clienți care au ceva pe suflet, dar le e greu să vorbească cu familia și cu prietenii, dar au nevoie de o persoană care să-i asculte”, spune Shoji.

O sesiune cu el costă 10.000 de yeni (85 de dolari), plus cheltuelile cu transportul și orice alte cheltuieli la locul unde se desfășoară sesiunea, inclusiv mâncare și băutură.

De exemplu, o persoană care s-a a plecat de la Tokyo la Osaka l-a închiriat pentru a-i face cu mâna de pe peron. O femeie al cărei partener se sinucisese recent l-a închiriat pentru a purta șapca albă a bărbatului și să-i povestească despre el și despre ce va face de acum încolo. Clienta nu voia să discute acest lucru cu familia.

Am început această carieră pentru a vedea dacă „un tip care nu face nimic” are sau nu valoare”, spune Shoji.

Înainte să lansez acest serviciu de închirieri, mă uitam la oamenii de pe stradă și mă gândeam că sunt bine adaptați la societate, spre deosebire de mine. Dar acum cred că, chiar dacă arată normal la suprafață, ar putea avea o suferință sau un conflict. Cred că singurătatea e legată de motivul pentru care mă închiriază, dar acesta nu e singurul motiv, pentru că multe cereri le-am avut de la oameni aflați în relații interpersonale complicate”, adaugă el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri