Japonia, avertisment privind „ofensiva de șarm” a lui Kim Jong-un

Data publicării:
jong

Comunitatea internațională nu ar trebui să se lase „orbită” de recenta „ofensivă de șarm” a regimului de la Phenian în dialogul dintre cele două Corei, avertizează ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, transmite BBC.

Apelul șefului diplomației nipone vine în contextul discuțiilor dintre Seul și Phenian privind participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă care vor debuta pe 9 februarie în Coreea de Sud, la Pyeonchang.

Reprezentanţii celor două state coreene s-au întâlnit miercuri pentru a discuta despre numărul sportivilor care vor participa la apropiatele Jocuri Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, transmite AFP, citat de Agerpres.

Coreea de Nord a acceptat săptămâna trecută să trimită o delegaţie compusă din sportivi, înalţi oficiali şi artişti la Olimpiadă.

Seulul încearcă de mult timp să prezinte acest eveniment ca „Jocurile Păcii", într-un context de tensiuni exacerbate în jurul programelor nord-coreene nuclear şi balistic. Dialogul care tocmai a început arată o relaxare notabilă a relaţiilor, notează AFP.

Câte trei reprezentanţi din fiecare stat coreean iau parte miercuri la aceste discuţii de lucru de la Panmunjom, sat de frontieră unde a fost semnat armistiţiul războiului din 1950-1953, axate pe numărul atleţilor şi pe alte subiecte logistice.

Seulul propune o echipă comună de hochei pe gheaţă, precum şi apariţii împreună la ceremoniile de deschidere şi de închidere.

Concluziile acestui dialog vor figura pe agenda întâlnirii celor două state coreene, sâmbătă, la Lausanne, cu Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care trebuie să dea undă verde asupra participării sportivilor nord-coreeni care au ratat calificarea sau au depăşit termenul limită de înregistrare.

„Vom negocia în spiritul respectului reciproc (...) pentru îmbunătăţirea relaţiilor interfrontaliere şi stabilirea păcii în peninsulă", a declarat presei negociatorul sud-coreean Chun Hae-Sung, înainte de începerea convorbirilor.

Luni, cele două părţi au convenit deja asupra venirii în Coreea de Sud a unei orchestre artistice nord-coreene cu 140 de membri, care va susţine concerte la Seul, dar şi în locuri olimpice.

După luni de tensiune, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a surprins întreaga lume evocând pe 1 ianuarie o prezenţă nord-coreeană la Jocurile Olimpice de Iarnă, iar Seulul a prins rapid această mână întinsă. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri