Japonia impune noi taxe și restricții pentru escaladarea Muntelui Fuji

Data publicării:
turisti la muntele fuji
Rangerii de pe Muntele Fuji din Japonia au dat, luni, startul oficial sezonului de alpinism din acest an. Foto: Profimedia

Rangerii de pe Muntele Fuji din Japonia au dat, luni, startul oficial sezonului de alpinism din acest an și au anunțat noi taxe pentru accesul pe trasee şi o limitare a numărului de excursioniști pentru reducerea supraaglomerării, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

La ora locală 03:00, oficialii au deschis o poartă recent instalată la o staţie situată la puţin peste jumătatea Muntelui Fuji, cu altitudinea de 3.776 de metri, un simbol al Japoniei şi un magnet pentru turiştii care iau cu asalt ţara într-un ritm record.

Persoanele interesate de escaladarea Muntelui Fuji trebuie să plătească 2.000 de yeni (12 dolari), iar numărul lor va fi limitat la 4.000 pe zi, după ce anul trecut au fost primite plângeri legate de deşeuri, poluare şi traseele periculos de aglomerate.

"Cred că Muntele Fuji va fi foarte fericit dacă toţi vor fi mai conştienţi de mediul înconjurător şi vor lua acasă gunoaiele", a declarat Sachiko Kan, în vârstă 61 de ani, unul dintre cei aproximativ 1.200 de excursionişti sosiţi pe munte în prima zi a noilor măsuri.

Scăderea yenului la minimul ultimilor 38 de ani a făcut din Japonia o atracţie convenabilă, irezistibilă pentru vizitatorii străini. Aceştia injectează sume record în visteria naţională, punând în acelaşi timp presiune asupra facilităţilor de călătorie şi ospitalitate, dar şi asupra răbdării localnicilor.

Grupurile mari de turişti au devenit un pericol pentru trafic într-o zonă din apropiere, celebră printre pasionaţii de fotografie, unde Muntele Fuji pare că pluteşte deasupra unui magazin. Ca urmare, autorităţile au instalat o barieră din plasă neagră pentru a obstrucţiona priveliştea devenită virală pe internet.

Sezonul de escaladă din acest an pe Muntele Fuji, care se întinde între prefecturile Yamanashi şi Shizuoka, la aproximativ 136 km de Tokyo, durează până la 10 septembrie, după care vremea devine prea friguroasă şi ninge.

Un stratovulcan încă activ, a cărui ultimă erupţie a fost în 1707, Muntele Fuji este de secole un loc de cult şintoist şi budist.

Potrivit Ministerului Mediului, numărul excursioniştilor a revenit anul trecut la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, cu aproximativ 300.000 de persoane anual. Excursioniştii îşi încep traseul, de obicei, la primele ore ale dimineţii pentru a ajunge în vârf la timp pentru răsăritul soarelui.

Persoanele care doresc să escaladeze Muntele Fuji primesc în schimbul achitării taxei o brăţară ce le permite accesul pe traseu între orele 03:00 şi 16:00. În cazul celor care au rezervări la cabanele montane situate în apropiere de vârf, nu se aplică limita zilnică de vizitatori, potrivit autorităţilor.

Luna trecută, guvernatorul din Yamanashi, Kotaro Nagasaki, a declarat că noile restricţii impuse pentru acest traseu sunt necesare pentru a preveni accidentele şi cazurile de rău de altitudine, în special în rândul alpiniştilor "glonţ", care se grăbesc să ajungă cât mai repede în vârf.

Japonia ar trebui să se concentreze pe atragerea "vizitatorilor dispuşi să cheltuie mult" şi nu pe numărul mare de persoane, a declarat Kotaro Nagasaki la o conferinţă de presă.

Geoffrey Kula din Boston, Statele Unite, unul dintre drumeţii străini care aşteptau la coadă pentru a escalada Muntele Fuji în ziua startului sezonului de alpinism din acest an, a luat restricţiile în serios. "Aici nu este Disneyland", a spus el. "Este bine să existe un fel de sistem de control al accesului pentru a se limita un potenţial haos", a adăugat excursionistul american.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nu toți românii primesc plafonare la curent! Află acum dacă trebuie să faci cerere ca să nu plătești în plus!
Digi FM
David Pușcaș, revoltat după ce Luminița Anghel a făcut declarații teribile: „Subiectul ăsta nu se va încheia”
Pro FM
Cum și-a transformat Lady Gaga logodna în hit: „Ai nevoie de experiențe reale pentru a crea”. Piesa care...
Film Now
Producătorii din spatele francizelor „Spider-Man” şi „Harry Potter”, la cârma următorului film cu James Bond
Adevarul
Cum au supraviețuit un tată și cele două fiice timp de 12 ore, după ce avionul lor s-a prăbușit într-un lac...
Newsweek
Sunt bani pentru creșterea pensiei la Mica Recalculare? Guvernul, anunț care dă fiori pensionarilor
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Angajații unui atelier auto, șocați când au văzut un șarpe ascuns printre fiare: „Își digera masa liniștit”
Film Now
Ben Affleck rupe tăcerea despre divorțul de Jennifer Lopez: „Am vrut să fiu alături de ea”
UTV
Kira Hagi se căsătorește! Fiica lui Gică Hagi va deveni mireasă în toamnă, la un eveniment cu aproape 1000 de...