Japonia impune sancțiuni Rusiei. Premier: Criticăm acțiunile din Ucraina, contravin dreptului internațional

Data actualizării: Data publicării:
Fumio Kishida premierul japoniei vorbeste de la pupitru
Kishida Fumio, premierul Japoniei. Foto: Profimedia Images

Japonia impune sancțiuni Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, care a calificat acțiunile Moscovei drept o încălcare inacceptabilă a suveranității ucrainene și a dreptului internațional, scrie Reuters.

Marți, națiunile occidentale au impus noi sancțiuni împotriva unor persoane și a băncilor din Rusia.

Sancțiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligațiuni emise de Rusia în Japonia și înghețarea conturilor unor persoane din Rusia, precum și restricționarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida.

"Acțiunile Rusiei aduc în mod clar atingere suveranității Ucrainei și contravin dreptului internațional. Criticăm încă o dată aceste acțiuni și îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuții diplomatice. Situația rămâne destul de tensionată și vom continua să o monitorizăm îndeaproape", a spus el.  

Detaliile sancțiunilor vor fi elaborate și anunțate în zilele următoare, a adăugat el.

Japonia are suficiente rezerve de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL), astfel încât nu va exista un impact semnificativ asupra aprovizionării cu energie pe termen scurt, a declarat Kishida.

În cazul în care prețul petrolului va crește în continuare, el a spus că va lua în considerare toate măsurile posibile pentru a limita impactul asupra companiilor și gospodăriilor.

Kishida a declarat că Japonia va rămâne în contact strâns cu alte națiuni G7 și cu comunitatea internațională.

Piețele japoneze au fost închise miercuri pentru o sărbătoare națională.

Înăsprirea poziției Japoniei contrastează cu abordarea diplomatică mai blândă față de Moscova adoptată de guvernele japoneze în trecut, în încercarea de a asigura returnarea insulelor ocupate de forțele rusești la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relațiile Japoniei cu Moscova au fost, de asemenea, influențate de dependența sa de Rusia pentru nevoile energetice.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri