Japonia s-ar pregăti în secret de executarea unor membri ai grupării teroriste Aum Shinrikyo, responsabilă de un atentat cu gaz sarin din 1995

Data actualizării: Data publicării:
523215241_1850115

Autoritățile japoneze s-ar pregăti de executarea a mai multor membri din secta fundamentalistă Aum Shinrikyo, considerată grupare teroristă, care a organziat un atentat cu gaz sarin într-un metrou din Tokyo în 1995, în urma căruia 13 persoane și-au pierdut viața, iar alte mii au fost intoxicate.

fondatorul
Shoko Asahara, fondatorul grupării teroriste

Marți se împlinesc 23 de ani de la atentatul care trimis o undă de șoc în societatea japoneză a anilor 1990. 

Capitala, cunoscută prin mulţimile de angajaţi care se grăbesc dimineaţa către birouri, s-a transformat într-o adevărată zonă de război pe 20 martie 1995.  Valuri de pasageri ieşeau de la metrou, vomitând, tuşind şi sufocându-se, în timp ce serviciile de salvare administrau îngrijiri de urgenţă pe trotuare. Ambulanţe circulau în toate direcţiile, elicoptere au aterizat pe marile bulevarde pentru a evacua persoane intoxicate.

În acea zi, Kazumasa Takahashi, un angajat la metrou, a ridicat, fără să se gândească, o pungă de sarin spartă de pe podeaua unei rame de metrou oprite la Kasumigaseki. El a murit împreună cu un coleg, scrie News.ro.

The Guardian scrie că mai mulți membri ai grupării teroriste au fost transferați într-o nouă facilitate săptămâna trecută, alimentând în mass-media niponă ipoteza că autoritățile ar pregăti executarea foștilor adepți ai Aum Shinrikyo în frunte cu fondatorul sectei fundamentaliste, Shoko Asahara. 

Cel mai mare număr de condamnări la moarte într-un singur an din istoria recentă a Japoniei a fost înregistrat în 2008, când 15 deținuți au fost executați.

De obicei, executarea deținuților în Japonia sunt ținute sub secret până în ultimul moment. Deținuții condamnați la moarte pot aștepta chiar și ani de zile până pedeapsa lor va fi dusă la capăt.

Aum Shinrikyo este o sectă cu viziuni apocaliptice care combină într-o ideologie a violenței elemente de budism și hinduism. Din 2007, din cauza conflictelor interne pe seama tentativelor de reabilitare a imaginii publice și de renunțare la aspectele religioase ale doctrinei, gruparea s-a rupt în două tabere.

În prezent, ambele facțiuni sunt inactive, dar autoritățile japoneze le țin sub o supraveghere strictă. Cei mai mulți membri Aum Shinrikyo trăiesc acum în Rusia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri