Japonia se pregătește să desfășoare rachete cu rază lungă de acțiune, care pot lovi teritoriul Chinei

Data actualizării: Data publicării:
Fumio Kishida vorbește de la pupitrul de prim-ministru
Fumio Kishida, prim-ministrul guvernului Japoniei. Foto: Profimedia Images

Japonia ia în considerare să desfășoare 1.000 de rachete cu rază lungă de acțiune, într-o încercare de a-și accentua capacitățile de contra-atac împotriva Chinei, relatează Reuters, care citează Yomiuri Shimbun. Tensiunile s-au accentuat puternic în Asia după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan și după ce China a reacționat cu furie, aruncând cu rachete în apele din jurul insulei și trimițând avioane și nave de luptă să facă „exerciții”.

Rachetele pe care japonezii plănuiesc să le desfășoare ar fi unele existente, însă modificate pentru a avea rază de acțiune mai lungă, de la 100 de km la 1.000, scrie publicația japoneză, citând surse guvernamentale.

Reprezentanți ai diplomației nipone nu au răspuns solicitărilor Reuters de a confirma informația.

Rachetele, care ar putea fi lansat de pe mare sau din avioane de luptă, ar fi staționate, în principal, în jurul insulelor Nansei și ar fi capabile să atingă zonele de coastă ale Coreei de Nord și ale Chinei.

Japonia, o țară dezarmată după Al Doilea Război Mondial și pe care Constituția o obligă să fie pacifistă, își folosește forțele armate doar în scopuri de apărare, însă în ultima vreme și-a mărit considerabil cheltuielile din domeniul apărării și a luat o poziție ceva mai asertivă, mai ales în fața Chinei.

Până acum, însă, guvernele de la Tokyo s-au abținut de la a desfășura rachete cu rază lungă de acțiune.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri