Jens Stoltenberg: „Înțeleg frustrarea președintelui Zelenski, dar războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0671484588
„Suntem alături de Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă alături de Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Într-un interviu pentru site-ul de știri german tagesschau.de, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat înțelegerea cu privire la frustrările președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a poporului ucrainean, dar a subliniat că este important ca Alianța să evite escaladarea conflictului, precizând că războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei. 

„Am crescut sprijinul militar și financiar,  iar Germania joacă un rol cheie în tot acest efort”, a spus Jens Stoltenberg. Tot din cauza „sancţiunilor fără precedent”, Rusia va plăti un „preţ ridicat”.

Secretarul general al NATO a subliniat că aliații au antrenat trupe ucrainene după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, „iar toate acestea au ajutat împotriva invaziei trupelor ruse”.

„Înțeleg frustrarea președintelui Zelenski și a poporului ucrainean, deoarece sunt victimele unui război brutal adus de invazia trupelor președintelui Putin. În același timp, trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu scapă de sub control și nu escaladează dincolo de granițele Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat, de asemenea, că sporirea prezenței trupelor Alianței pe flancul estic reprezintă un factor de descurajare. „Acesta este un semnal foarte clar pentru Moscova că un atac asupra unui aliat va declanșa o reacție din partea întregii alianțe”, a spus Stoltenberg.

Declarațiile au fost făcute după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat într-o conferință de presă comună cu Jens Stoltenberg că „Vladimir Putin se bazează numai pe violență și dezlănțuie suferințe groaznice în Ucraina”. 

De trei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, însă până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă.

„Suntem alături de Ucraina”

Atât Jens Stoltenberg, cât și Olaf Scholz au promis sprijin continuu pentru Ucraina. „Suntem alături de Ucraina”, a subliniat cancelarul german. De altfel, șeful guvernului federal de la Berlin a anunțat ajutor suplimentar pentru Germania „prin mijloace financiare, prin ajutor umanitar, dar și prin livrarea de bunuri militare”.

Luna trecută, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate.

Achiziționarea planificată de noi avioane de luptă este, de asemenea, un pas important. La începutul săptămânii, a apărut informația că Germania va cumpăra avioane de luptă F-35 construite de firma americană Lockheed Martin pentru a înlocui aeronavele sale vechi Tornado.

Tornado este singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, depozitate în Germania, în caz de conflict. Dar forțele aeriene zboară cu avionul din anii 1980, iar Berlinul intenționează să îl scoată din uz între 2025 și 2030.

NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forța militară, a mai declarat joi cancelarul german Olaf Scholz.

Citește și: Zelenski îndeamnă Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa de ruși prin războiul declanșat în Ucraina

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri