Jihadist german, acuzat de implicare în atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost prins în Siria

Data publicării:
splash_1816404b

Un jihadist german de origine siriană, acuzat că a participat la planifcarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, a fost prins de forţe kurde în Siria, a declarat un comandant kurd pentru AFP, transmite News.ro.

mohammed-haydar-zammar-tw1
Mohammed Haydar Zammar

„Mohammed Haydar Zammar a fost prins de forţe de securitate kurde în nordul Siriei, iar interogatoriul său este în curs”, a anunţat acest comandant de rang înalt, fără să ofere alte detalii.

Acest bărbat în vârstă de peste 50 de ani este acuzat că a fost recrutat de către executanţii atentatelor de la 11 septembrie 2001 la New York şi Washington.

El a fost arestat în Maroc în decembrie 2001, într-o operaţiune implicând agenţi CIA şi predat autorităţilor siriene două săptămâni mai târziu.

În Germania, unde era vizat de un mandat de arestare în legătură cu asistenţă oferită unei organizaţii teroriste, anumiţi deputaţi şi-au acuzat Guvernul că nu a făcut suficient pentru a proteja un cetăţean german care risca să fie torturat şi un proces inechitabil.

Un tribunal sirian l-a condamnat la 12 ani de închisoare, în 2007, în legătură cu apartenenţa sa la Confreria Fraţii Musulmani, un capăt de acuzare în legătură cu care risca, la acea vreme, pedeapsa capitală.

Însă, după începutul Războiului din Siria, patru ani mai târziu, numeroşi deţinuţi islamişti au fost eliberaţi şi au intrat în grupări jihadiste.

Al-Qaida avea, la acea vreme, o aripă în Siria, cunoscută sub numele de al-Nusra, care a anunţat că şi-a întrerupt toate legăturile cu aceasta.

Gruparea Statul Islamic a ocupat nordul şi estul Siriei, de unde a fost dislocată de miliţii kurde susţinute de Statele Unite.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri