Joe Biden are un avantaj zdrobitor față de Donald Trump în cel mai recent sondaj pentru alegerile prezidențiale din 2020

Data publicării:
joe biden si donald trump alegeri sua 2020
Foto: Colaj foto Gettyimages

Candidatul democrat pentru Casa Albă, fostul vicepreședinte Joe Biden înregistrează un nou avantaj zdrobitor în fața contracandidatului republican, președintele în exercițiu, Donald Trump, relatează The Guardian.

Conform sondajului comandat de cotidianul britanic, 57% dintre americani l-ar prefera pe candidatul democrat, în timp ce 40% ar alege să îi mai dea lui Trump încă un mandat. Diferența de 17 puncte procentuale este cea mai mare înregistrată de Biden până acum, în contextul în care fostul vicepreședinte s-a aflat întotdeauna mai sus în sondaje decât Trump.

Doar trei săptămâni mai rămân până la alegerile prezidențiale americane, iar milioane de voturi au fost deja exprimate în multe dintre statele americane prin sistemul de vot anticipat.

Conform sondajului, Biden a mai reușit să atragă încă 5% dintre votanți doar în ultima lună, după ce președintele Trump s-a infectat cu coronavirus și a luat mai multe decizii controversate, inclusiv cea de a refuza participarea la a doua dezbatere în format online.

Opinium, institutul care a realizat sondajul, a intervievat 2.003 de americani cu vârste de 18 ani și peste între 8 și 12 octombrie. Interviurile au fost realizate online, iar eșantionarea s-a făcut în așa fel încât să fie relevantă cu datele demografice ale populației adulte din Statele Unite, dar și cu felul în care votanții și-au exprimat votul în alegerile trecute.

Cum arătau lucrurile în 2016 și ce înseamnă un „miraj roșu” în ziua alegerilor

În aceeași perioadă, în urmă cu 4 ani, avantajul pe care îl avea candidata democrată de atunci, Hillary Clinton, era de 4-5 puncte procentuale, aproape de marja de eroare a sondajelor. Președinția americană nu este câștigată, însă de candidatul cu cele mai multe voturi, ci de candidatul care reușește să câștige votul în suficiente state, astfel încât să obțină un număr suficient (270) de voturi electorale în colegiul electoral al SUA. Biden conduce, însă, și în multe dintre statele competitive, multe dintre ele esențiale pentru eforturile lui Trump de a primi un nou mandat.

De asemenea, avantajul zdrobitor al lui Biden vine și în contextul în care votul prin corespondență a atins niveluri record pe perioada pandemiei, dintre cei care au votat în acest fel, 75% exprimându-și preferința pentru fostul vicepreședinte, în timp ce doar 22% dintre ei îl preferă pe Donald Trump.

Prin urmare, în ziua votului este posibil un așa-zis „miraj roșu” - Trump va părea că a câștigat un număr extrem de mare de state la votul la urne, în contextul în care majoritatea votanților lui Biden vor fi votat prin corespondență, iar la deschiderea plicurilor și numărătoarea ulterioară, voturile să arate o înfrângere pentru actualul președinte.

În acest context, există temeri că Trump va începe să răspândească și să întrețină teorii ale conspirației și să se declare învingător înainte de numărarea tuturor voturilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri