Joe Biden consideră drept „o atrocitate” o lege rasială adoptată în Georgia care limitează dreptul la vot al americanilor de culoare

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele SUA Joe Biden
Preşedintele SUA Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american a calificat drept o „atrocitate” o lege electorală considerată rasială, recent adoptată în statul american Georgia şi care restrânge dreptul la vot al cetăţenilor americani de culoare, informează Reuters

Joe Biden a adăugat că Departamentul de Justiţie al SUA va examina această lege adoptată zilele trecute de guvernatorul republican al Georgiei, Brian Kemp.

„Vorbim despre legile rasiale Jim Crow în secolul XXI”, a spus Biden, referindu-se la setul de legi cu caracter rasist îndreptate împotriva americanilor de culoare şi care au fost în vigoare în SUA până în anul 1964.

Noua lege electorală din Georgia impune, printre altele, noi cerinţe de identificare pentru cei care votează prin corespondenţă şi restricţionează numărul de urne instalate pe stradă unde pot fi depuse buletinele de vot, precum şi orele de deschidere ale acestora.

De asemenea, legea interzice acordarea de apă sau mâncare persoanelor care stau la coadă să voteze.

Conform lui Biden şi liderilor democraţi aceste măsuri şi restricţii sunt clar îndreptate împotriva alegătorilor de culoare care, la alegerile prezidenţiale, au votat preponderent prin corespondenţă.

Legea face parte, conform CNN, dintr-un plan mai amplu al republicanilor de a restrânge posibilitatea votului prin corespondenţă, după victoria lui Joe Biden asupra lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA din 2020. La aceste alegeri, peste 80 de milioane de americani au votat anticipat, prin corespondenţă, un record în istoria alegerilor americane.

De asemenea, Joe Biden a fost primul candidat democrat care, după 1992, a câştigat statul Georgia - un fief al republicanilor. 

Guvernatorul Georgie, republicanul Brian Kemp a spus că „faptul că e nevoie de o fotografie sau act de identitate ca să votezi nu are nicio treabă cu legile Jim Crow”.

În schimb, democraţii susţin că noua lege electorală afectează exact populaţia de culoare din comunităţile sărace unde există o infrastructură electorală precară.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri