Joe Biden: Cuba este un stat eșuat. Ne gândim la soluții pentru poporul cubanez, dar nu vrem ca regimul să profite

Data publicării:
Joe Biden la pupitru cu steagurile SUA și Germaniei în spate
Președintele Joe Biden, la o conferințăde presă comună cu Angela Merkel, cancelara Germaniei. Foto: Profimedia Images

Joe Biden a comentat, joi, cu privire la situația din Cuba și a protestelor care au cuprins țara în ultima săptămână - „Cuba este un stat eșuat”, a spus președintele american, conform CNN.

În timpul unei conferințe de presă cu Angela Merkel, Biden a spus că Statele Unite încearcă să găsească modalități pentru restabilirea accesului la internet mobil în Cuba, oprit de autoritățile de la Havana în încercarea de a pune capăt protestelor anti-regim.

Biden a spus, de asemenea, că nu are de gând să restabilească practica prin care cetățenii americani puteau plăti sume de bani rudelor lor din Cuba, de teama ca acești bani să nu fie confiscați de regimul de la Havana.

„Cuba este, din păcate, un stat eșuat care își reprimă cetățeni. Ne gândim la lucruri pe care le putem face pentru a ajuta poporul cubanez, dar vor fi nevoie de alte circumstanțe sau de garanții că regimul nu va profita”

Întrebat de părerea sa despre comunism, președintele a adăugat: „Comunismul este un sistem eșuat, universal eșuat. Și nu mi se pare nici că socialismul ar fi o alternativă utilă. Dar asta este altă poveste”.

Protestele din Cuba au erupt la sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul unei situații economice proaste și a lipsei cronice de bunuri esențiale și alimente. De la venirea lui Joe Biden la conducerea Statelor Unite, politicile americane în ce privește Cuba au rămas „în evaluare”.

În timpul administrației Obama, în care Joe Biden a fost vicepreședinte, relația cu Cuba s-a mai detensionat, iar ambasadele celor două țări s-au redeschis. Donald Trump, însă, a revenit asupra acestor decizii și a tensionat din nou relația cu țara insulară, impunând sancțiuni economice puternice și restricții de călătorie. La sfârșitul mandatului său, Cuba a fost plasată pe lista țărilor care sponsorizează terorismul.

„Dacă președintele Joe Biden chiar este îngrijorat de situația umanitară din Cuba, atunci ar alimina cele 243 de măsuri impuse de Donald Trump, 50 dintre ele impuse cu cruzime pe timp de pandemie. SUA a eșuat în a distruge Cuba, însă în această încercare a irosit milioane de dolari”, a spus liderul cubanez, Miguel Diaz-Canel.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri