Joe Biden, despre controversata reformă a justiţiei din Israel: Guvernul „nu poate continua pe această cale”

Data publicării:
protest in israel
Zeci de mii de israelieni au ieșit iar în stradă la Tev Aviv, ca să protesteze față de reforma justiției făcută de guvernul Netanyahu. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden spune că guvernul israelian, confruntat cu o uriaşă mişcare de protest față de proiectul de reformă a justiţiei, între timp pus în pauză, nu poate „continua pe această cale”.

„Nu pot continua pe această cale şi cred că m-am făcut înţeles”, a spus preşedintele american în marja unei vizite în Carolina de Nord, precizând că, „pe termen scurt”, nu intenţionează să-l invite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă.

Benjamin Netanyahu a anunţat luni o „pauză” în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni.

Revizuirea sistemului judiciar ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o văd ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri