Joe Biden i-a spus premierului Narendra Modi că importurile mai mari de petrol din Rusia nu sunt în interesul Indiei

Data actualizării: Data publicării:
President Joe Biden meets virtually with Prime Minister Narendra Modi of India
Președintele Joe Biden i-a spus premierului indian Narendra Modi că achiziția suplimentară de petrol din Rusia nu este în interesul Indiei. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden i-a spus premierului indian Narendra Modi că achiziția suplimentară de petrol din Rusia nu este în interesul Indiei și ar putea îngreuna răspunsul SUA față de războiul din Ucraina, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

La începutul discuției prin videoconferință despre care oficialii americani spun că a fost „caldă” și „sinceră”, Biden și Modi și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare privind distrugerile din Ucraina, în special din Bucha, unde mulți civili au fost uciși.

Biden s-a abținut luni de la a formula „o cerere concretă” lui Modi, potrivit unui oficial care spune că India se teme de aprofundarea relațiilor dintre Rusia și China.

Însă Biden i-a spus lui Modi că poziția Indiei în lume nu va fi îmbunătățită bazându-se pe sursele de energie din Rusia, spun oficialii SUA.

„Președintele a transmis foarte clar că nu este în interesul lor pentru a mări acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, a respins, în cadrul unei conferințe de presă de luni, o întrebare despre achizițiile surselor de energie ale Indiei din Rusia, spunând că atenția ar trebui să fie pe Europa, nu pe India. „Probabil toate achizițiile noastre pentru această lună vor fi mai mici decât ce face Europa într-o după-amiază”.

Discuțiile dintre cele mai mari democrații din lume au avut loc în contextul în care SUA caută mai mult ajutor din partea Indiei în condamnarea Kremlinului și aplicarea unei presiuni economice asupra Rusiei pentru invazia din Ucraina.

„Recent, informațiile despre asasinarea civililor nevinovați în orașul Bucha au fost foarte îngrijorătoare”, a spus Modi în timpul unei scurte părți a întâlnirii care a fost deschisă reporterilor. „Am condamnat imediat și am cerut o anchetă independentă”.

Modi a mai spus că a sugerat în ultimele conversații cu Rusia ca președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să discute direct.

Națiunea din sudul Asiei a încercat să echilibreze relațiile cu Rusia și cu occidentul însă spre deosebire de alți membri Quad – SUA, Japonia și Australia – nu a impus sancțiuni asupra Rusiei.

Biden a spus recent că doar India este singura „oarecum indecisă” dintre țările grupului Quad în acțiuni împotriva Rusiei.

Atrasă de reduceri mari ca urmare a sancțiunilor Occidentului asupra entităților rusești, India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de țiței din Rusia de la începutul invaziei. Datele analizate de Reuters arată că în tot anul 2021 India a cumpărat aproape 16 milioane de barili din Rusia.

Psaki nu a dezvăluit dacă India s-a angajat în vreun fel privind importurile de energie, însă a spus că Washington este pregătit să ajute statul la diversificarea surselor de energie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri