Joe Biden intenționează să crească bugetul armatei SUA și în 2023. Apărarea ar urma să primească peste 770 de miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden la Camp David
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Joe Biden va cere Congresului SUA un buget al apărării de peste 770 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023, care va începe din 1 octombrie 2022, relatează Reuters, care citează trei surse apropiate de administrația americană.

Un astfel de buget ar fi mai mare decât cel din ultimul an al lui Donald Trump, de 752,9 miliarde de dolari, însă apropiat de cel de 778 de miliarde din anul fiscal 2022. Totuşi, congresmenii ar putea să-l suplimenteze, cum s-a întâmplat şi cu bugetul apărării acum în vigoare. Negocierile sunt în desfăşurare şi suma finală va fi anunţată în lunile următoare.

Principalele posturi de cheltuieli în bugetul american al apărării privesc salariile, achiziţia de vehicule de luptă şi avioane multirol F-35, finanţarea programelor Departamentului Energiei pentru armele nucleare şi activităţile din sectorul apărării ale altor agenţii americane.

Conform uneia dintre surse, printre principalele priorităţi ale noului buget se numără construcţia de nave militare, dezvoltarea capabilităţilor spaţiale, a sistemelor de alertă pentru atacurile cu rachete şi modernizarea „triadei” de rachete balistice, respectiv rachetele cu lansare terestră, de pe submarine şi din bombardiere.

O altă sursă afirmă că modernizarea capabilităţilor nucleare americane este văzută ca un demers obligatoriu care se adaugă planurilor Pentagonului de a continua să investească în activitatea de cercetare şi dezvoltare a armelor destinate unor eventuale confruntări viitoare cu Rusia sau China.

Pentagonul are, de asemenea, în vedere realizarea de economii prin retragerea unor arme vechi, precum navele de luptă „Littoral”, a căror operare este costisitoare, sau a avioanelor de atac A-10, care după retragerea din Afganistan nu mai sunt foarte utile, devenind vulnerabile în faţa noilor mijloace luptă antiaeriană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri