Joe Biden își dorește o întâlnire față în față cu Xi Jinping. Ce-i leagă pe cei doi lideri: „Am călătorit cu el 27.000 de kilometri”

Data publicării:
Chinese Vice President Xi Jinping invites US Vice President Joe Biden (L) to view an honour guard during a welcoming ceremony at the Great Hall of the People in Beijing on August 18, 2011
Joe Biden și Xi Jinping. Foto: Profimedia

Casa Albă enumeră tensiunile în privința Taiwanului și războiul din Ucraina printre subiectele care vor fi abordate în discuția telefonică dintre președintele SUA, Joe Biden, și al Chinei, Xi Jinping, care este așteptată să aibă loc în această săptămână. Însă miza adevărată - potrivit unei analize Politico - este o întâlnire față în față între cei doi lideri, în noiembrie, când vor putea discuta deschis, pe baza relației directe pe care au construit-o în urmă cu mai bine de zece ani, când ambii erau vicepreședinți.

În afară de Taiwan și Ucraina, cei doi lideri mondiali ar mai putea discuta despre competiția dintre cele două țări, a spus consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, marți, într-o discuție cu reporterii, potrivit Reuters.

Convorbirea telefonică, despre care Joe Biden a declarat că se așteaptă să aibă loc săptămâna aceasta, va fi a cincea între cei doi lideri.

John Kirby a mai precizat că nu este de așteptat o decizie din partea lui Joe Biden dacă să ridice sau nu tarifele impuse mărfurilor chinezești înainte de această convorbire. Biden și echipa lui dezbat dacă să ridice o parte din aceste tarife, ca modalitate de a impulsiona economia SUA. De aceea, Kirby a exprimat îndoieli că tarifele comerciale vor fi un subiect important în cadrul convorbirii.

John Kirby a spus, de asemenea, că sunt „chestiuni tensionate în această relație”, dar sunt și domenii unde cooperarea este posibilă, cum ar fi schimbările climatice.

Joe Biden vrea să se asigure că liniile de comunicare cu partea chineză rămân deschise, a mai precizat consilierul de la Casa Albă.

„Sunt o mie de lucruri care ar putea merge rău”

Într-o analiză separată, Politico scrie însă că obiectivul principal al lui Joe Biden este să împiedice ca furia exprimată de Beijing în legătură cu o posibilă vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, să arunce în aer discuțiile pentru o îndelung așteptată întâlnire față în față între Biden și Xi, în noiembrie.

„Nu cred că vor fi anunțuri importante în urma unei discuții telefonice, în afară că ambele părți vor recunoaște pericolul unor evaluări greșite... dar nu vor fi anunțuri majore înainte de alegerile parțiale sau de congresul Partidului Comunist”, a declarat Craig Allen, președintele Consiliului de Afaceri SUA-China, citat de Politico.

El a mai precizat că ambele părți se concentrează asupra unei întâlniri față în față între cei doi lideri în marja Summitului G20 din 12 noiembrie, în Bali, sau la Summitul de Cooperare Economică Asia - Pacific din 15 noiembrie, la Bangkok.

„Vor avea posibilitatea să stea față în față, ca oamenii... poate să ia masa împreună”, a spus Craig Allen.

Casa Albă nu a comentat pe acest subiect, în vreme ce purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei a spus că nu are informații privind o posibilă întâlnire a celor doi lideri în noiembrie.

Însă experți în relația cu China afirmă că o astfel de întâlnire i-ar oferi lui Biden o oportunitate imensă de a sparge blocajul actual dintre cele două părți, cu ajutorul relației personale pe care cei doi au dezvoltat-o când ambii erau vicepreșdinți.

„Sunt o mie de lucruri care ar putea merge rău, care ar putea deturna (o întâlnire față în față - n.r.), nu avem certitudinea că Xi va merge și nu avem certitudinea că problema Putin nu va dinamita Summitul G20. Dar e sigur că relația personală pe care Biden și Xi au construit-o în 2011 și 2012 este unul din puținele lucruri care funcționează în avantajul nostru în relația aceasta”, a declarat Danny Russel, fost subsecretar de stat pentru Asia de Est și Pacific, potrivit Politico.

Într-o întâlnire față în față, Biden și Xi ar avea spațiu pentru discuții mai personale decât într-o convorbire telefonică sau video, cum s-a întâmplat în ocaziile precedente.

„Cu siguranță merită încercat să ajungi la Xi Jinping și să-ți dai seama cum gândește lucrurile, mai ales că se pregătește pentru al treilea mandat de cinci ani la conducere”, a declarat Bonnie Glaser, director în cadrul programului Asia la German Marshall Fund.

„I-am dat toate notițele mele”

Joe Biden relata la finele anului trecut, în contextul unui nou schimb tensionat cu China, despre relația pe care a dezvoltat-o cu Xi Jinping, în timpul unei vizite în Atlanta.

„Eram cu Xi Jinping, mi s-a spus că am petrecut cu el mai mult timp decât cu oricare alt lider mondial, pentru că și el, și eu eram vicepreședinți. Președintele lui și președintele meu voiau să să ne cunoaștem, pentru că era clar că (Xi Jinping - n.r.) va deveni președinte”, rememora Joe Biden în noiembrie anul trecut, potrivit New York Post.

„Am petrecut... am călătorit cu el peste 27.000 de kilometri în China, în SUA și în Asia, în general, și cred că am petrecut singur cu el 24-25 de ore, din câte mi se spune, doar eu și un traducător și el și un traducător”. 

Apoi a glumit: „Și apropo, i-am dat toate notițele mele”.

Joe Biden a încheiat cu o poveste pe care o spune adesea: „Dar, lăsând gluma la o parte, m-a întrebat pe Podișul Tibet, mi-a spus „Poți să-mi definești America?”, și i-am răspuns „Da, într-un singur cuvânt. Și vorbesc serios. Un cuvânt: posibilități”, și-a încheiat Biden povestea.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri