Joe Biden și liderii europeni spun că sunt „uniți” și „se coordonează” în răspunsul pe care îl dau agresiunii ruse în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
joe biden la consiliul european cu charles michel si emmanuel macron
Președintele american Joe Biden a participat joi, 24 martie 2022, la un summit UE pentru a discuta despre invazia rusă din Ucraina Foto: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden, și liderii europeni dau asigurări, într-o declarație comună publicată joi seara, că sunt „uniți” atunci când este vorba despre condamnarea și contracararea acțiunilor „nejustificate și neprovocate” ale Rusiei împotriva Ucrainei.

„Suntem uniți în sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și suntem uniți în hotărârea noastră de a apăra valorile noastre comune, inclusiv democrația, respectarea drepturilor omului, pacea și stabilitatea globală și ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în declarația comună publicată de Casa Albă.

În comunicat se spune că liderii „au discutat” despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, dar și pentru a accelera tranziția către energia curată.

De asemenea, ei au stabilit că este importantă consolidarea securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE.

Joe Biden și liderii europeni au căzut de acord să acționeze împreună pentru „consolidarea rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a Parteneriatului estic”.

Cele două părți vor, totodată, să preîntâmpine probleme precum securitatea alimentară și ajutorul umanitar, acordând sprijin țărilor vecine Ucrainei, care primesc refugiați.

Nu în ultimul rând . Joe Biden și liderii europeni au stabilit ca Statele Unite și Uniunea Europeană să sprijine activitatea experților în „documentarea crimelor de război care adună dovezi pe teren în Ucraina”. 

Comunicatul comun SUA - Consiliul European

„Astăzi, Consiliului European i s-a alăturat președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr. Liderii au discutat despre răspunsul coordonat și unitar al Uniunii Europene și al Statelor Unite la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina.

Aceștia au trecut în revistă eforturile lor actuale de a impune costuri economice Rusiei și Belarusului, precum și disponibilitatea lor de a adopta măsuri suplimentare și de a opri orice încercare de a eluda sancțiunile.

Liderii au discutat despre nevoile urgente cauzate de agresiunea Rusiei, s-au angajat să continue să ofere asistență umanitară, inclusiv țărilor vecine care găzduiesc refugiați, și au subliniat necesitatea ca Rusia să garanteze accesul umanitar pentru cei afectați de violențe sau care fug de acestea.

Liderii au salutat deschiderea unor anchete internaționale, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale, și eforturile în curs de desfășurare pentru a aduna dovezi ale atrocităților.

În plus, liderii au discutat despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, pentru a accelera tranziția către energia curată, precum și despre necesitatea de a răspunde la nevoile de securitate alimentară la nivel mondial.

De asemenea, liderii au fost de acord cu privire la importanța consolidării rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a Parteneriatului estic.

În cele din urmă, liderii au subliniat importanța consolidării securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE, astfel cum este descrisă în Busola strategică a UE”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri