Joe Biden și Xi Jinping au vorbit aproape 2 ore: „Vor fi consecințe dacă China oferă sprijin Rusiei” / „Să ne îndreptăm relația”

Data actualizării: Data publicării:
joe biden vorbeste prin videoconferinta cu xi jinping
Joe Biden și Xi Jinping au vorbit ultima dată în martie, tema principală fiind invazia Rusiei în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Convorbirea video securizată a președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping s-a încheiat după o oră și 50 de minute, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea a început la ora 9:03, ora Washingtonului, și s-a încheiat la 10:53, potrivit CNN. Este prima discuție directă între cei doi lideri de la invazia rusă din Ucraina.

ACTUALIZARE 20:50 Casa Albă a publicat un comunicat despre convorbirea dintre Joe Biden și Xi Jinping în care subliniază că șeful Casei Albe i-a explicat omologului său de la Beijing care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în atacurile sale „ brutale” din Ucraina. De asemenea, Joe Biden i-a spus lui Xi Jinping că politica SUA în privința Taiwanului nu s-a schimbat și continuă să fie împotriva oricărei „modificări unilaterale” a situației din prezent. Totuși, Joe Biden și Xi Jinping au convenit să-și mențină deschise „liniile de comunicare”, iar echipele lor să acționeze „în perioada critică care urmează” pentru punerea în aplicare a celor convenite în cursul conversației.

Comunicatul Casei Albe

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversația s-a axat pe invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Președintele Biden a prezentat punctele de vedere ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la această criză. Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni și apoi de a răspunde la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei.

El a descris implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni.

Președintele a subliniat sprijinul său pentru o soluționare diplomatică a crizei.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importanței menținerii unor linii de comunicare deschise, pentru a gestiona competiția dintre cele două țări.

Președintele a reiterat faptul că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat și a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricărei modificări unilaterale a statu quo-ului.

Cei doi lideri au însărcinat echipele lor să dea curs conversației de astăzi în perioada critică care urmează”.

Mesajul transmis de China îndeamnă la „îndreptarea” relațiilor bilaterale și la pace

„Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”, „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”, i-ar fi spus președintele chinez Xi lui Joe Biden, potrivit CCTV, canal al televiziunii chineze de stat.

„Pacea şi securitatea sunt bunuri pe care comunitatea internaţională trebuie să le preţuiască”, iar criza din Ucraina „nu este ceva ce am fi vrut să vedem” că se întâmplă, a mai spus Xi Jinping, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Xi Jinping a subliniat că China şi SUA, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi de puteri economice mondiale, trebuie să-şi îndrepte relaţiile bilaterale pe drumul cel bun, dar şi „să îşi asume responsabilităţile internaţionale şi să depună eforturi pentru pace şi linişte în lume”.

Înaintea discuției, surse de la Casa Albă spuneau că preşedintele american urma să îi ceară omologului său chinez să se distanţeze de preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina la 24 februarie. În plus, Statele Unite au avertizat China că se va expune la represalii în cazul în care sprijină invazia rusească în Ucraina. Avertismentul a fost lansat cu numai câteva ore înainte de discuția programată a președintelui Joe Biden cu Xi Jinping și a venit chiar de șeful diplomației de la Washington, Antony Blinken. 

Replica de la Beijing, transmisă prin purtătorul de cuvânt al MAE chinez, a fost destul de acidă, pe un ton oarecum neobișnuit pentru China: Statele Unite „ar trebui ia măsuri concrete pentru a rezolva problema din Ucraina, mai degrabă decât să alimenteze conflictul şi să îl transfere către alţii”.

China s-a ferit până acum să condamne invazia rusă şi a aruncat responsabilitatea pentru conflict pe seama NATO.

Ultima dată, Joe Biden și Xi Jingping vorbiseră în luna noiembrie.

Citiți și: Cel mai nou portavion al chinezilor a traversat strâmtoarea Taiwan, urmărit de un distrugător SUA, înainte de discuția lui Biden cu Xi

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri