Joe Biden spune că SUA vor „elibera” Iranul

Data publicării:
Joe Biden vorbește la microfon cu un steag american în spate
„Nu vă îngrijorați, vom elibera Iranul. Se vor elibera pe ei înșiși destul de curând”, a spus președintele american. Foto: Profimedia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că va „elibera” Iranul în timpul unui miting de campanie în statul California, joi, relatează Reuters.

„Nu vă îngrijorați, vom elibera Iranul. Se vor elibera pe ei înșiși destul de curând”, a spus președintele american în timpul unui discurs de campania în statul California. Biden a făcut afirmația după ce un grup de protestatari care susțin mișcarea de revoltă din Iran s-au adunat la miting cu bannere.

Biden nu a elaborat, totuși, cu privire la remarcile sale și nici nu a specificat ce acțiuni va face guvernul Statelor Unite în privința revoltei din Iran.

Iranul este zguduit de șapte săptămâni de o revoltă populară fără precedent de la Revoluția Islamică din 1979, când clericii au impus teocrația și au dărâmat regimul șahului Reza Pahlavi.

Revolta a pornit după uciderea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, de către „poliția moralității”. Mulți dintre protestatarii tineri din Iran au arătat sfidare față de regimul religios și au pus sub semnul întrebării inclusiv continuarea acestuia.

Între timp, Iranul sărbătorește 43 de ani de la Criza Ostaticilor de la ambasada americană de la Teheran, din 1979.

La puțin timp după plecarea șahului și prăbușirea monarhiei, studenți radicalizați iranieni au luat cu asalt ambasada americană și au ținut ostatici 52 de americani timp de 444 de zile. Regimul a organizat demonstrații pentru a sărbători această „aniversare”.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a răspuns într-un discurs televizat, vineri, afirmațiilor făcute de Joe Biden – „Îi spun lui Biden că Iranul a fost eliberat acum 43 de ani”, a spus Raisi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri