Joe Biden vrea să-i taxeze pe bogații Americii ca să relanseze economia și programele de educație. Ce șanse de reușită are

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Joe Biden în Casa Albă
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Comunitatea de afaceri din SUA nu pare deloc impresionată de intenția președintelui Joe Biden de a-i taxa pe bogați și de a majora impozitul corporativ federal aplicat marilor corporații americane. Șefii acestor corporații sunt convinși că vor putea bloca în Congresul SUA o astfel de inițiativă prin campanii de lobby îndreptate asupra congresmenilor și senatorilor democrați „moderați” care nu ar fi dispuși să meargă „all-in” în privința acestor reforme fiscale, informează Politico.

Administrația Joe Biden are în vedere implementarea unui uriaș plan de redresare economică, în valoare de 4,1 trilioane de dolari destinați investițiilor în infrastructură și în politici publice și de educație. Planul ar urma să fie finanțat prin taxarea bogaților și creșterea taxelor pentru marile corporații.

În luna martie, Congresul SUA a adoptat deja un plan în valoare de 1,9 trilioane de dolari pentru refacerea economiei după pandemia de COVID. Măsurile de stimulare economică includ 400 de miliarde de dolari pentru plăți directe în valoare de 1.400 de dolari către majoritatea americanilor sau 350 de miliarde de dolari ce reprezintă ajutoarea pentru state și guvernele locale.

bancnotă dolari cu Benjamin Franklin care poartă mască
Congresul SUA a aprobat un plan de 1,9 trilioane de dolari pentru refacerea economiei după pandemia de COVID. Foto: Getty Images

De asemenea, 45 de miliarde de dolari urmează a fi cheltuiți pentru acordarea de mese gratuite pentru milioane de copii din familiile americane defavorizate.

În plus, administraţia Biden dorește să recompenseze financiar acele şcoli care extind ofertele de alimente sănătoase şi de asemenea să permită persoanelor condamnate pentru infracţiuni care au legătură cu drogurile să primească în continuare tichete de masă.

Toate aceste măsuri fac parte din „Planul pentru Familiile Americane” propus de Joe Biden.

Cum vrea Biden să facă rost de 4,1 trilioane de dolari - adică 4.100 de miliarde de dolari

Planul pentru familiile americane și programele de investiții în infrastructură însumează proiecte în valoare de 4,1 trilioane de dolari (4.100 de miliarde de dolari). Toate aceste proiecte vor putea fi finanțate dacă administrația Biden reușește să ducă la capăt cea mai mare majorare a taxelor federale din ultimii ani.

Impozitul corporativ federal ar urma să fie majorat de la 21% la 28%, iar impozitul pe venit va fi majorat în cazul persoanelor care câştigă peste 400.000 de dolari anual. De asemenea, taxa pe proprietăţi imobiliare ar urma să fie extinsă, iar facilităţile fiscale acordate companiilor cu răspundere limitată vor fi restrânse. Este analizată şi posibilitatea majorării taxei speciale pe capital, în cazul oamenilor de afaceri care au venituri mai mari de un milion de dolari pe an.

Teoretic, toate aceste măsuri vor genera colectarea a circa 2.100 de miliarde de dolari (sau 2,1 trilioane) în zece ani.

În același timp, măsurile vor presupune anularea unora dintre facilităţile acordate începând din 2017 de Administraţia Donald Trump marilor companii şi persoanelor bogate.

Cum încearcă marile firme și marii bogați ai Americii să blocheze inițiativa lui Biden de a-i taxa în plus

Directorii marilor corporații și grupurile de lobby ale acestora sunt însă convinși că pot bloca aproape toate majorările de taxe prin acțiuni de lobby și punerea de presiune pe democrații moderați din Camera Reprezentanților și Senatul SUA.

Astfel, în vreme ce democrații ar putea forța adoptarea majorării de taxe pentru corporații, când vine vorba despre taxarea bogaților sau creșterea taxei pe capital, acest lucru nu se va întâmpla, conform Politico.

„Vorbim despre creșteri de taxe care ar putea afecta milioane de mici afaceri în întreaga țară și care ar distruge investițiile”, a declarat Neil Bradley, reprezentant al Camerei de Comerț a SUA.

Lobiștii marilor corporații americane au discutat cu mai mulți congresmeni democrați despre măsurile de reformă fiscală propuse de Joe Biden.

„Majoritatea acceptă o creștere cu 25% a impozitului corporativ federal. Lucrurile devin mult mai complicate când vine vorba de taxele pe emisiile de carbon, taxele pe tranzacțiile financiare sau majorarea taxei speciale pe capital. Acolo, coaliția începe să se destrame”, a declarat pentru Politico un lobist, sub protecția anonimatului.

Adversarii lui Biden nu cred că acesta va reuși să impună în Congres majorări semnificative de taxe și impozite dar se așteaptă, totuși, ca președintele SUA să obțină câteva investiții pentru infrastructură și să reușească să ducă la capăt câteva programe din cadrul Planului pentru familiile americane.

În schimb, Casa Albă și aripa progresistă a democraților din Congres consideră că o creștere a taxelor și impozitelor asupra corporațiilor și taxarea americanilor înstăriți, pe lângă faptul că sunt populare, sunt măsuri necesare pentru realizarea de investiții economice pe termen lung.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri