Joe Biden vrea să se întâlnească cu refugiați ucraineni în Polonia, țară pe care o va vizita astăzi

Data publicării:
refugiati polonia
Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a spus că speră să se întâlnească cu refugiați ucraineni atunci când va vizita Polonia vineri, deși pune la îndoială că își va schimba abordarea dacă va fi martor direct al crizei umanitare, transmite CNN.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că speră să viziteze refugiații ucraineni în timp ce se află în Polonia.

„Plănuiesc să încerc să văd acești oameni și sper că voi putea să văd – cred că n-ar trebui să spune unde mă duc, nu? Sper să văd mulți oameni”, a spus Biden la conferința de presă la Bruxelles.

Biden este așteptat să se deplaseze în Polonia vineri, acolo unde milioane de refugiați au fugit de războiul din Ucraina. Detalii exacte ale vizitei sale sunt ținute secret din motive de securitate.

Fostul vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama a spus că a vizitat „multe, multe zone de război” și că înțelege situația dificilă a migranților. El a spus despre aceste scene că sunt „devastatoare”.

„Lucrul la care te uiți cel mai des este că vezi acești copii mici care sunt în acele tabere”, a adăugat Biden.

De asemenea, șeful statului american a spus că SUA ar trebui să conducă efortul umanitar al relocării refugiaților pe plan internațional. Biden a declarat că vizitarea refugiaților ar reîntări viziunea sa că SUA trebuie să acționeze într-un mod important pentru a ajuta în acest efort.

„Efortul umanitar de primire a refugiaților nu e doar al Poloniei, României, Germaniei, este responsabilitate internațională, SUA ca unul dintre lideri are obligația de a se implica”, a afirmat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite sunt pregătite să mai aloce 1 miliard de dolari pentru asistență umanitară menită să ajute milioanele de ucraineni afectați de război.

Biden spune că SUA sunt pregătite să primească 100.000 de refugiați în țară.

Cel puțin 10 milioane de oameni au fost forțați să plece din țara lor ca urmare a invaziei rusești care a început cu mai puțin de o lună în urmă, conform șefului agenției ONU pentru refugiați.

Dintre cei care și-au părăsit casele, majoritatea – 6,48 de milioane conform datelor de pe 16 martie furnizate vineri de Organizația Internațională pentru Migrație – au fost relocați pe plan intern de la începutul conflictului (24 februarie).

Alții au căutat să se refugieze în țările vecine: România, Polonia, Moldova, Ungaria, Slovacia, Rusia și Belarus.

Mai mult de 3,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit Înalt Comisarului ONU pentru Refugiați.

Ministerul polonez de interne a spus vineri că cel puțin două milioane de refugiați au intrat în Polonia. Numărul de refugiați care încă sunt în Polonia este considerbail mai mic, mulți mergând mai departe către alte state europene.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri