Josep Borrell: Dacă pierderile suferite de Rusia sunt reale, este un record mondial pentru o țară invadatoare

Data actualizării: Data publicării:
O persoană face poze la epava unui tanc rusesc distrus în apropiere de Kiev
O persoană face poze la epava unui tanc rusesc distrus în apropiere de Kiev: Foto: Profimedia Images

Dacă cifrele și rapoartele privind „pierderile impresionante” ale rușilor în războiul din Ucraina se vor confirma, atunci Rusia va marca un record mondial pentru o țară invadatoare, a declarat marți înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

„Nu aș îndrăzni să fac estimări despre cât timp poate rezista Rusia… Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară”, a declarat șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor apărării din blocul comunitar.

Totodată, Josep Borrell a dat asigurări că UE nu va lăsa Ucraina să rămână fără echipamente militare.

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice, afirmă experţi.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului. Circa 1.351 de soldaţi au murit până la acea dată, a admis Kremlinul.

După şapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la 27.000. O cifră mare, constată numeroşi militari şi analişti occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri