Josep Borrell: Referirile lui Serghei Lavrov la Holocaust sunt „inacceptabile şi josnice”. Ministrul rus vorbise de „soluția finală”

Data publicării:
Josep Borrell
Josep Borrel, șeful diplomației europene. Foto; Profimedia Images

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat joi drept „inacceptabilă şi josnică” referirea la Holocaust făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a denunţa sprijinul ţărilor occidentale pentru Ucraina şi a „justifica agresiunea sa ilegală” împotriva acestei ţări.

„Ultimele comentarii ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care acuză Occidentul de căutarea unei „soluţii finale” pentru Rusia sunt total deplasate, lipsite de respect, ireverenţioase şi care întinează memoria celor şase milioane de evrei şi a altor victime, sistematic exterminate în timpul Holocaustului”, a spus Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, relatează France Presse şi EFE.

În prima sa conferinţă de presă din acest an pentru a face bilanţul lui 2022 şi a stabili obiectivele pentru 2023, Lavrov a declarat că SUA au adunat o coaliţie de ţări europene pentru a rezolva „chestiunea rusă” în acelaşi mod în care Adolf Hitler a căutat o „soluţie finală” pentru eradicarea evreilor în Europa, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii, făcute cu o zi în urmă presei de la Moscova, se adaugă „unor comentarii antisemite anterioare ale ministrului Lavrov”, a adăugat Josep Borrell, referindu-se la un incident din luna mai, când şeful diplomaţiei ruse spusese că Adolf Hitler a avut „sânge de evreu”, ceea ce a stârnit proteste vehemente în Israel, notează EFE.

„Manipularea adevărului de către regimul rus pentru a-şi justifica războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei a atins un alt punct de jos inacceptabil şi mizerabil”, a spus Borrell, de naţionalitate spaniolă.

„Nu există nicio paralelă între crimele Germaniei naziste şi ajutorul internaţional acordat Ucrainei pentru a-şi apăra teritoriul şi poporul împotriva unei agresiuni nejustificate. Rusia a invadat o ţară vecină suverană, ţintind şi omorând zilnic civili, cu scopul declarat de a distruge ţara şi naţiunea ucraineană”, a spus şeful diplomaţiei europene.

Potrivit lui Borrell, „negarea, denaturarea şi trivializarea Holocaustului contravin legislaţiei şi valorilor UE, care şi-a asumat angajamentul fără echivoc de a se asigura că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta niciodată”.

În acest context, şeful diplomaţiei europene a amintit că „Europa contemporană a fost construită pe cenuşa Holocaustului. Este o moştenire definitorie şi teribilă a istoriei europene”. De aceea, a spus el, „săptămâna viitoare vom sărbători Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului”.

Rusia şi-a intensificat atacurile şi acţiunile ofensive în estul Ucrainei, ceea ce coincide cu pregătirea de către Occident a unui nou pachet major de sprijin militar pentru Kiev, care va fi anunţat vineri la reuniunea de la Ramstein, în Germania, şi care va include muniţie, vehicule blindate şi, probabil, tancuri.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri