Judecătorii australieni au explicat de ce l-au expulzat, de fapt, pe Novak Djokovic. Motivele au fost făcute publice azi

Data actualizării: Data publicării:
djokovic la antrenament
Novak Djokovic nu este prima celebritate care are probleme cu autoritățile din Australia. Foto: Profimedia Images

Judecătorii australieni care au analizat dosarul lui Novak Djokovic au explicat de ce au menținut la apel decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de a-i anula viza, informează news.com.au. Ei au spus că poziția lui anti-vaccinare ar fi putut influența oameni de toate vârstele care îl apreciază ca sportiv. Totodată, judecătorii au ținut cont că Djokovic a participat la un interviu deși era confirmat pozitiv cu coronavirus.

Judecătorii James Allsop, Anthony Besanko și David O'Callaghan au decis că hotărârea ministrului Imigrării, Alex Hawke, a fost luată conform legii.

Motivele hotărârii, publicate online, joi, se referă la puterea lui Djokovic de a-i influenţa în special pe tinerii australieni de a respinge vaccinarea anti-Covid.

"O vedetă a tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili îi poate influența să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Chiar dacă Djokovic nu câştiga Australian Open, prin prezența lui în Australia, jucând, avea capacitatea de a-i încuraja pe cei care vor să fie ca el, ceea ce este un argument logic pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare", se arată în motivare.

Judecătorii au remarcat, de asemenea, că era evident că Djokovic era împotriva vaccinării.

"Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare şi că i s-a opus”, se arată în document.

DOCUMENTUL integral AICI

Judecătorii s-au referit şi la un articol cu titlul "Ce a spus de fapt Novak Djokovic despre vaccinuri?”, potrivit căruia, în aprilie 2020, el s-a declarat împotriva vaccinării. "Deşi a spus că <nu este un expert> şi <şi-ar păstra mintea deschisă>, se pare că a spus că vrea să aibă <o opţiune de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul> său. Domnul Djokovic e perceput ca un erou şi simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu a fost iraţional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri antivaccinare pentru poziţia aparentă a domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri şi proteste care ar putea duce la creşterea transmiterii comunitare", au scris judecătorii în motivarea deciziei lui.

Judecătorii au ținut cont și de faptul că Djokovic a participat la un interviu deși era confirmat pozitiv cu coronavirus.

"Au fost dovezi . . . că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activităţi, în timp ce era conştient că este infectat cu Covid. Deducem că acest lucru poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică", au mai stabilit judecătorii.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri