Jurnalist Deutsche Welle, vânat de talibani: I-au ucis un membru al familiei și au rănit un altul, încercând să pună mâna pe el

Data actualizării: Data publicării:
Afghanistan Taliban
Un apropiat al unui jurnalist de la Deutsche Welle a fost ucis şi un altul a fost rănit de talibani. Foto: Profimedia Images

Mai mulți talibani aflați în căutarea unui jurnalist ce lucrează pentru Deutsche Welle (DW) au împuşcat mortal un membru al familiei sale şi au rănit un altul, a anunțat vineri dimineața postul de radio german pe site-ul său. Potrivit acestuia, deși talibanii au dat asigurări că vor respecta libertatea presei, în ultimele zile au întreprins raiduri la domiciliile a cel puţin trei jurnalişti ai săi.

Identitatea jurnalistului vizat, care a ajuns deja în Germania, nu a fost făcută publică. Mai mulţi alţi membri ai familiei sale au reuşit să fugă în extremis, în timp ce talibanii percheziţionau locuinţe vecine pentru a pune mâna pe jurnalist.

„Asasinarea de către talibani, ieri (joi), a unui apropiat al unui dintre editorii noştri este absolut tragică şi ilustrează pericolul imens în care se află toţi angajaţii noştri şi familiile lor în Afganistan", a comentat Peter Limbourg, directorul general al DW, într-un comunicat, potrivit Agerpres care citează AFP.

„Este evident că talibanii efectuează acum operaţiuni organizate pentru căutare de jurnalişti, atât la Kabul, cât şi în provincii. Trebuie să acţionăm urgent!”, a adăugat el.

Citește și: Adevărata față a talibanilor. Au început vânătoarea "din ușă în ușă"

Talibanii se răzbună pe oponenții lor. „Liste prioritare” cu cei pe care doresc să-i aresteze

Potrivit site-ului DW, talibanii au întreprins raiduri la domiciliile a cel puţin trei jurnalişti ai săi. Site-ul subliniază de asemenea că Nematullah Hemat, de la postul privat de televiziune Ghargasht TV, ar fi fost răpit de talibani şi, făcând referire la surse guvernamentale, că directorul postului de radio Paltia Ghag a fost ucis.

După ce au preluat puterea în aproape toată ţara şi la Kabul la sfârşitul săptămânii trecute, talibanii au dat asigurări că vor respecta libertatea presei.

Însă ei şi-au intensificat operaţiunile de căutare a persoanelor care au colaborat cu forţele americane şi cu NATO, afirmă un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii lor de a nu se răzbuna pe oponenţii lor. Raportul, elaborat de un grup de experţi în evaluarea riscurilor pentru ONU şi consulat de AFP, afirmă că talibanii au „liste prioritare” cu indivizi pe care doresc să-i aresteze.

„Ei vizează familiile celor care refuză să se predea, le urmăresc şi le pedepsesc familiile conform (legii) Sharia", a declarat pentru AFP directorul grupului de experţi, Christian Nellemann.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri