Jurnalist slovac de investigație, asasinat în stil mafiot. Tânărul de 27 de ani ancheta politicieni ai partidului de la putere

Data publicării:
Omul de afaceri care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack a fost arestat
Omul de afaceri care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack a fost arestat

Jurnalistul slovac Ján Kuciak și iubita lui, Martina Kušnírová, au fost găsiți morți în propria casă, în dimineața zilei de 26 februarie, a confirmat ministrul de Interne al Slovaciei. Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, jurnalistul și iubita lui au fost asasinați, iar crimele ar avea legătură „cel mai probabil” cu ancheta la care lucra Kuciak.

Kuciak și partenera sa au fost executați în stil mafiot, undeva între 22 și 25 februarie. Bărbatul a fost găsit împușcat în piept, în timp ce iubita sa a fost ucisă cu un glonț în cap.

Jurnalistul publicase mai multe anchete despre evaziuni fiscale la Five Star Residence, un complex de apartamente, dar și despre Ladislav Bašternák, un om de afaceri slovac, precum și despre mai mulți politicieni aflați la vârful partidului de la putere, Smer.

În luna septembrie a anului trecut, Ján Kuciak a depus o plângere la poliție împotriva unui alt afacerist, Marian Kočner, care l-ar fi amenințat în repetate rânduri. Pe pagina sa de Facebook, jurnalistul s-a plâns că, în ciuda plângerii depuse, poliția nu a luat nicio măsură.

Jurnalistul a mai scris în trecut și despre ițele încurcate ale politicienilor slovaci al căror nume a apărut în Panama Papers. În prezent, el lucra la o anchetă legată de compania Real Štúdio K.F.A, cea care a construit ansamblul rezidențial Five Star Residence, și în care acționar este și afaceristul Marian Kočner. Jurnalistul avertizase că firma de construcții se va închide fără să își plătească datoriile la stat și a dezvăluit că Ladislav Bašternák ceruse să fie despăgubit de stat pentru transferul a 7 locuințe pe care le deținea în complex, a căror valoare se ridica la 12 milioane de euro.

Deși în mod oficial acesta este primul caz al unui jurnalist asasinat în Slovacia în istoria modernă, există numeroase cazuri de jurnaliști incomozi care au dispărut peste noapte și despre soarta cărora nu se mai știe nimic, notează The Slovak Spectator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri