Jurnalista afgană care a luat primul interviu unui lider taliban, după căderea Kabulului, a plecat din țară: Acum, nu mai e nimic acolo

Data publicării:
Beheshta Arghand jurnalista afgana
Jurnalista afgană care a luat primul interviu unui lider taliban, după căderea Kabulului, a plecat din țară. FOTO: Captură BBC

Jurnalista afgană care a luat primul interviu unui lider taliban, la două zile după căderea Kabulului, a plecat din țară. Ea a mărturisit că i-a fost foarte greu să plece din Afganistan, dar că nu putea să rămână.

Beheshta Arghand este în prezent în Qatar, alături de familia ei.

Într-un interviu, ea a spus că i-a fost foarte greu să plece din Afganistan, dar că nu putea să rămână. Ca femeie, talibanii nu ar fi acceptat-o, iar ca jurnalist, ar fi trebuit să spună doar ce dorea gruparea islamistă.

Beheshta Arghand: "Credeți că un jurnalist poate să rămână în Afganistan? Să stea cu familia în Afganistan?

Nu aveam niciun viitor așa că nu puteam să stau în Afganistan. Cum să-mi fac treaba mai departe? Vreau să devin vocea poporului meu, nu vocea unui grup de oameni care mi-ar spune ce să zic".

Ea spus că este nefericită că a fost nevoită să plece și pentru că toți tinerii care au sperat într-un nou Afganistan se tem acum pentru viitorul țării.

Jurnalista a subliniat că dacă lucrurile se vor schimba și dacă talibanii și-ar respecta promisiunile făcute privind respectarea drepturilor femeilor și a jurnaliștilor s-ar întoarce acasă.

"Dar acum, acolo, nu mai e nimic", a subliniat ea.

Jurnalista Beheshta Arghand este prima femeie care a luat un interviu în 17 august unui reprezentant al talibanilor. Interviul a fost transmis în direct la o televiziune afgană.

Beheshta Arghand a spus că discuția cu talibanul nu a fost un moment ușor pentru ea, dar a făcut acest lucru pentru femeile afgane.

După câteva zile însă, ea decis să părăsească Afganistanul de teama insurgenților. "La fel ca alte milioane de oameni, mă tem de talibani", a declarat ea pentru CNN.

Beheshta Arghand are 24 de ani și a studiat jurnalismul la Universitatea din Kabul. A lucrat la mai multe agenții de știri și posturi de radio, iar la începutul lui 2021 s-a alăturat televiziunii afgane TOLONews.
 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri