Jurnalista care spune că a primit ajutor din partea talibanilor pentru a naște poate să meargă, până la urmă, în Noua Zeelandă

Data actualizării: Data publicării:
Charlotte Bellis
Charlotte Bellis FOTO: Instagram/ Charlotte Bellis

O jurnalistă însărcinată din Noua Zeelandă, care a spus că a apelat la talibani pentru ajutor pentru că nu s-a putut întoarce acasă, a primit aprobare de intrare în țară după ce și-a spus povestea.

Charlotte Bellis a spus că a a fost nevoită să meargă în Afganistan, după ce nu a reușit să obțină un loc de intrare în Noua Zeelandă, în conformitate cu regulile stricte anti-Covid de la frontiera statului.

Povestea ei a atras atenția asupra măsurilor extrem de dure de la frontieră impuse de autoritățile de la Wellington, cu scopul de a ține departe coronavirusul. Însă au fost și voci care au criticat-o pe jurnalistă pentru legăturile ei privilegiate cu talibanii.

Talibanii au fost criticați în mod constant pentru că au restrâns brutal drepturile femeilor prin arestarea, torturarea și chiar uciderea activiștilor și militanților.

Marți, după ce cazul jurnalistei a ajuns cunoscut în toată lumea, guvernul din Noua Zeelandă a anunțat că i-a oferit un loc de carantină și a făcut aranjamente pentru zbor.

Există un loc de izolare și carantină pentru doamna Bellis și o încurajăm să îl accepte”, a declarat viceprim-ministrul Grant Robertson, relatează BBC.

El a negat că acțiunea ar fi venit ca urmare a atenției atrase de cazul jurnalistei, spunând că personalul se ocupă zilnic de cererile de urgență.

Guvernul din Noua Zeelandă a declarat anterior că i-a oferit de două ori asistență consulară Charlottei Bellis, care a scris despre experiența ei într-un ziar național în cursul zilei de sâmbătă.

Ce le-a cerut Charlotte Bellis talibanilor

Într-un articol scris pentru ziarul New Zealand Herald, Charlotte Bellis a spus că guvernul Noii Zeelande i-a respins săptămâna trecută cererea de a se întoarce acasă pentru a naște.

În prezent, autoritățile le permit cetățenilor și rezidenților permanenți să intre, dar numai dacă petrec 10 zile izolați, în hoteluri de carantină. Pentru că există o cerere mare pentru astfel de facilități și un număr limitat de locuri, mulți neozeelandezi care doresc să se întoarcă acasă au fost efectiv respinși de țara lor.

Charlotte Bellis a comparat această experiență cu modul în care a fost tratată de talibani, pe care i-a contactat pentru a-i întreba dacă ar fi binevenită în Afganistan ca femeie însărcinată necăsătorită.

Când a vorbit cu înalți oficiali talibani, Charlotte Bellis se afla în Belgia cu partenerul ei, un fotojurnalist belgian. Însă viza ei expira, pentru că nu este rezidentă acolo.

Afganistanul a fost singurul loc pentru care ea și partenerul ei aveau vize. Cei doi au fost în Afganistan anul trecut, pentru a documenta retragerea trupelor americane.

Puteți veni și nu veți avea nicio problemă. Spuneți-le oamenilor că sunteți căsătorită și dacă situația va escalada, sunați-ne”, a citat jurnalista din răspunsul autorităților talibane.

Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă”, a mai spus ea.

Nu este clar ce se întâmplă cu femeile însărcinate necăsătorite din Afganistan. Cu toate acestea, mamele afgane singure au spus că au fost hărțuite frecvent de oficiali talibani, au fost presate să renunțe la copiii lor și au fost amenințate cu retragerea custodiei.

Care au fost reacțiile după articolul ei

După apariția articolului, au existat solicitări către autoritățile din Noua Zeelandă să modifice criteriile de alocare a locurilor pentru carantină de urgență, pentru a veni în mod special în sprijinul femeilor însărcinate.

Chris Hipkins, ministrul care coordonează măsurile anti-Covid-19, a apărat măsurile actuale spunând că „au servit Noua Zeelandă excepțional de bine, au salvat vieți și a evitat o criză în spitale”.

El a adăugat însă că oficialii din Noua Zeelandă au invitat-o ​​pe Bellis să solicite din nou o viză, dintr-o categorie de urgență. Charlotte Bellis spune că i s-a oferit și azil într-o altă țară, fără să o numească, de când a făcut public cazul ei.

Charlotte Bellis, însă, a primit susținere, dar și critici pentru deciziile ei, în egală măsură.

Cine este Charlotte Bellis

Charlotte Bellis este din Noua Zeelandă, dar a lucrat pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan, fiind corespondent în Afganistan în timpul retragerii trupelor occidentale. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seamă că aştepta un copil.

Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă. Până atunci a plecat în Belgia, însă aici are un drept de ședere limitat.

Totuşi, ţara sa de origine, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate.

Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus apoi să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, un fotoreporter belgian.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri