Situație disperată în Afganistan: Kabul a rămas singurul mare oraș controlat de guvern. Jalalabad a căzut în mâinile talibanilor

Data actualizării: Data publicării:
luptator taliban cu o arma in mana pe o sosea in timp ce in fundal se vede o masina pickup cu afgani in spate
Talibanii se apropie de capitala Kabul Foto: Profimedia

Talibanii au preluat duminică dimineaţa controlul în oraşul Jalalabad, în estul Afganistanului, capitala afgană Kabul fiind singurul oraş mare controlat încă de guvernul afgan, au anunţat surse locale, relatează AFP.

„Ne-am trezit în această dimineaţă cu steagurile albe talibane în tot oraşul. Sunt în oraş. Au intrat fără luptă”, a declarat pentru AFP Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad.

Talibanii au revendicat, de asemenea, capturarea oraşului. „Cu câteva momente în urmă, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a declarat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora.

În afară de Kabul, numai câteva oraşe mici se află încă sub controlul guvernului. Dar acestea sunt dispersate şi izolate de capitală şi nu mai au o mare valoare strategică. În doar 10 zile, talibanii au preluat controlul în marea majoritate a ţării şi au ajuns la porţile capitalei Kabul pe care acum au încercuit-o complet.

Sâmbătă seara, talibanii au capturat Mazar-i-Sharif, al patrulea cel mai mare oraş din Afganistan şi principalul centru urban din nordul ţării.

Citiți și: Localitățile cucerite de talibani au devenit orașe-fantomă. La Kabul, ambasadele ard documentele sensibile înainte de a fi evacuate

Situația scapă de sub control

Mai mult de un sfert de milion de persoane au fost deja nevoite să se refugieze din calea talibanilor. Mulți dintre cei care au fugit din calea lor s-au îndreptat tocmai spre Kabul, în speranța că aici vor găsi siguranță.

Femeile din zonele capturate au povestit că au fost forțate să poarte burka, iar militanții ar fi bătut și biciuit oameni pentru încălcarea regulilor sociale, relatează BBC.

Insurgenții controlează de-acum majoritatea capitalelor de provincie și peste două treimi din teritoriul afgan, iar talibanii au ajuns extrem de aproape de Kabul, la circa 11 kilometri de sudul capitalei.

Președintele țării, Ashraf Ghani, le-a promis oamenilor că armata se mobilizează, dar până acum rezistența a fost minimă. 

Urmare a acestor evenimente, președintele american Joe Biden a autorizat trimiterea de trupe suplimentare în capitala afgană.

În total, SUA vor avea 5.000 de soldați în teren. Cei 1.000 de soldați suplimentari trimiși la Kabul se află deja în țară, potrivit unui oficial al apărării. Un batalion de 1.000 de soldați din Divizia 82 aeropurtată a fost redirecționat către Kabul, în locul poziției inițiale de așteptare din Kuweit. 4.000 de soldați urmau să meargă în Kuweit, pentru a fi folosiți în caz de nevoie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri