Kamala Harris: Susținem poporul ucrainean, care a arătat un curaj extraordinar. E nevoie de consecințe dure pentru agresiunea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Vicepreședintele american Kamala Harris
Vicepreședintele american Kamala Harris Foto: Profimedia

Vicepreședintele american Kamala Harris, aflată într-o vizită în Polonia, a vorbit din nou despre angajamentul SUA de a apăra teritoriul NATO și pentru a sprijini Ucraina în fața invaziei ruse. E nevoie de consecințe dure pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a mai spus ea. Kamala Harris va veni mâine în vizită în România, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Ea a spus că în Ucraina au loc „atrocități de neimaginat” și a făcut referire la atacul rusesc asupra unui spital de copii și a unei maternități din Mariupol.

„Suntem uniți în privința Ucrainei, vom face totul împreună pentru a furniza tot ceea ce este necesar în acest moment ca ajutor umanitar și de securitate pentru poporul ucrainean”, a spus ea.

„Angajamentul SUA pentru Articolul 5 din tratatul NATO este clar, SUA sunt pregătite să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. SUA iau în serios principiul că un atac împotriva unuia dintre statele membre este un atac împotriva tuturor. Suntem aici, astăzi, pentru a reafirma acest angajament, pentru a consolida sprijinul pentru Polonia și pentru aliații noștri.

Recent, am mai adus 4.700 de militari în Polonia. Am trimis rachete Patriot în Polonia. Facem acest lucru pentru a asigura securitatea aliaților noștri”, a spus ea.

„Poporul ucrainean a trecut prin suferințe uriașe. Ajutorul umanitar este necesar, dar ce ne împinge înainte este furia pe care toate țările o simt când văd ce se întâmplă cu femei, copii, bunici – oameni nevinovați care fug din calea războiului. Susținem poporul ucrainean, care a arătat un curaj extraordinar și și-a arătat hotărârea și capacitatea de a lupta împotriva agresiunii lui Putin și Rusiei. Vom acorda încă 50 milioane de dolari ca ajutor umanitar, prin agențiile ONU, a spus ea.

„Polonia a preluat într-o perioadă foarte scurtă 1,5 milioane de refugiați din Ucraina,așa că vom continua să sprijinim poporul polonez, pentru a putea duce această povară”, a continuat președintele ucrainean.

Kamala Harris a vorbit și despre sancțiunile impuse Rusiei.

„Vor fi, așa cum am promis, consecințe severe și costuri pentru economia Rusiei. Acum vedem o cădere a rublei, vedem că statutul Rusiei a ajuns la statutul de „junk”. Vom continua să ne concentrăm pe aceste sancțiuni, pentru că e nevoie de consecințe dure pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri