Kari Lake, cunoscută ca „Trump în fustă”, a pierdut alegerile din Arizona pentru poziția de guvernator în fața democratei Katie Hobbs

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Colaj foto cu democrata Katie Hobbs și republicana Kari Lake. Foto: Profimedia Images

O candidată republicană susținută de Donald Trump, Kari Lake, a eșuat luni să cucerească fotoliul de guvernator al Arizonei, scrie BBC News, ceea ce reprezintă un nou eșec pentru fostul președinte american, care ar urma să își anunțe marți candidatura la prezidențialele din 2024, potrivit AFP. Într-o competiție strânsă și tensionată în acest stat-cheie, democrata Katie Hobbs a câștigat detașat în fața unei figuri emblematice a taberei Trump. 

Rezultatul alegerilor din Arizona reprezintă o mustrare electorală pentru Kari Lake, care a susținut afirmația falsă că Donald Trump a câștigat alegerile din SUA din 2020.

În declarația sa de victorie, democrata Katie Hobbs a spus că „în acest moment de diviziune” va lucra pentru toată lumea din statul Arizona.

Kari Lake a părut să sugereze că rezultatul a fost incorect și că unele voturi pentru ea nu au fost numărate. De asemenea, Donald Trump a denunțat imediat validitatea alegerilor pe rețeaua sa  socială, Truth. „Tocmai i-au furat alegerile lui Kari Lake. Asta e cu adevărat grav!”, a scris fostul președinte american.

La o săptămână după alegerile de la jumătatea mandatului, cursa pentru controlul Camerei Reprezentanților rămâne strânsă.

Republicanii trebuie să câștige cel puțin 218 de locuri pentru a revendica majoritatea în Camera Reprezentanților, o perspectivă care s-a restrâns din ce în ce mai mult. Partidul Republican a câștigat în prezent 215 de locuri, în timp ce democrații au câștigat 211, potrivit proiecțiilor CBS News.

Kari Lake, în vârstă de 53 de ani, care revendică porecla „Trump în fustă” pe care i-au dat-o democrații, a fost una dintre personalitățile marcante ale campaniei electorale. Ea era văzută ca unul dintre locotenenții republicanului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului, care au avut loc pe 8 noiembrie.

Fostă prezentatoare a filialei locale Fox News, Lake își transformase notorietatea din televiziune în capital politic, cultivând imaginea unei rebele atinse de har, care a abandonat „presa coruptă”.

Radicalismul ei îi adusese titlul de „amenințare la adresa democrației” de către o mare parte a presei americane, care o imagina deja ca pe un posibil vicepreședinte al lui Donald Trump în 2024, scrie AFP.

Citește și:  Cine este Ben Toma, românul care a ajuns liderul republicanilor din Arizona și nu crede în conspirațiile lui Trump

„Democrația merită așteptată”, a declarat luni seară pe Twitter democrata și viitoarea guvernatoare Katie Hobbs. Aceasta a mărturisit și că a primit amenințări după publicarea rezultatelor, care au fost contestate fără încetare de Donald Trump și de susținătorii săi.

Înfrângerea lui Kari Lake este o veste proastă pentru magnatul imobiliar, pentru care sezonul electoral nu a adus gloria pe care o spera. Donald Trump s-a implicat personal în aceste alegeri, susținând candidați care îi jură loialitate absolută. Dar Partidul Republican, care dorea să vadă un val conservator în Congresul american, nu s-a descurcat atât de bine pe cât credea.

Administrația Biden se temea că o pierdere a puterii în Congres va opri agenda politică a președintelui. Cu toate acestea, democrații și-au păstrat controlul asupra Senatului, iar Camera nu a fost încă revendicată.

Donald Trump, care a promis un „anunț foarte mare” pentru marți, ar trebui, după toate probabilitățile, să își oficializeze candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.

Citește și: Alegeri în SUA. După ce au pierdut Senatul, republicanii nu mai sunt siguri nici pe obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri