Kazahstanul a arestat mai mulți ruși care au „proclamat” reînființarea URSS, într-o regiune la granița cu Rusia

Data publicării:
steagurile kazahstanului și fostei uniuni sovietice pe un zid stacojit
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Autorităţile din Kazahstan au anunţat, vineri, arestarea mai multor etnici ruși dintr-o regiune de graniță a țării, aceștia fiind acuzați de separatism. Arestările vin după ce, la sfârșitul lunii martie, serviciile de securitate de la Astana au deschis o anchetă cu privire la un grup de etnici ruși care au „proclamat” într-un clip video crearea „Consiliului Popular al Muncitorilor din Petropavlovsk” care nu recunoaște autoritatea statului kazah ci pe cea a Uniunii Sovietice.

Trei suspecţi au fost arestaţi şi „plasaţi în arest preventiv pentru două luni”, a anunţat, vineri, într-un comunicat, parchetul din provincia Kazahstanul de Nord, a cărei capitală administrativă este Petropavlosk. Orașul cu aproximativ 200.000 de locuitori, majoritatea etnici ruşi, se află la în jur de 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, scrie AFP, citat de Agerpres.

Potrivit parchetului, care nu precizează pedeapsa care îi aşteaptă, cei trei inculpaţi sunt urmăriţi penal pentru „propagandă ce poate dăuna securităţii” şi „apeluri publice pentru încălcarea unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Kazahstan”.

Aliat al Rusiei, Kazahstanul s-a îndepărtat, însă, de regimul Putin după invadarea Ucrainei de către armata rusă, care a reînviat teama de mişcări separatiste în rândul unei părţi a populaţiei. Kazahstanul are o graniță de aproximativ 7.500 de kilometri cu Rusia.

Propagandişti ruşi au ameninţat în mod repetat Kazahstanul că va fi următoarea ţintă a ambiţiilor expansioniste ale Kremlinului, în timp ce aproximativ trei milioane din cei circa douăzeci de milioane de locuitori ai Kazahstanului sunt etnici ruşi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri