Kievul acuză Rusia că recrutează mercenari şi trimite arme în estul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
soldati rusi exercitiu in crimeea
Militari ruși în tiimpul unui exercițiu. Foto: Profimedia

Kievul a anunţat vineri că Rusia recrutează în mod activ mercenari şi îi pregăteşte intensiv pentru a-i trimite în zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei.

„Comandamentul forţelor ruse continuă să consolideze capacităţile de luptă” ale separatiştilor în estul Ucrainei, trimiţându-le tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie, a afirmat Serviciul ucrainean de informaţii militare într-un comunicat citat de Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

De la începutul anului, autorităţile ruse au „livrat în secret, pe calea transportului feroviar şi rutier, dinspre teritoriul rus peste şapte tone de combustibil, mai multe tancuri şi sisteme de artilerie, alte arme şi muniţii”, a adăugat acest departament din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Declaraţiile intervin într-o perioadă de creştere fără precedent a tensiunilor cu Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că pregăteşte un asalt asupra ţării vecine pe care a invadat-o deja în 2014.

Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi susţine că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Pe de altă parte, Polonia a anunţat vineri că Ucraina poate conta pe sprijinul său.

„În faţa ameninţării, Ucraina poate conta pe sprijin polonez. Comunitatea euro-atlantică are datoria de a contracara orice agresiune, indiferent de mărime şi amploare”, a spus Jakub Kumoch, consilier pentru afaceri externe al preşedintelui polonez.

Începând din 2014, estul Ucrainei este scena unui război între forţele proguvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova. Acest conflict, soldat cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Citește și: Cine mai poate opri Rusia să invadeze Ucraina? Iulian Fota: Vacanța s-a terminat pentru toată lumea

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri