Kievul confirmă că a ucis instructori iranieni care îi învățau pe ruși să folosească drone în Crimeea: Nu i-am invitat, îi omorâm

Data actualizării: Data publicării:
Silhouette of an Iranian military unmanned aerial vehicle at sunset
Dronă kamikaze Shahed de producție iraniană. Foto: Profimedia

Un oficial de rang înalt de la Kiev a confirmat relatările din presa israeliană privind uciderea unui grup de instructori militari iranieni în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Ei ar fi fost eliminați în urma unor atacuri ale Ucrainei. Oficialul a avertizat că iranienii de pe teritoriul Ucrainei care sprijină invazia Rusiei vor fi și ei vizați, scrie The Guardian.

Zece instructori militari iranieni au fost uciși în Crimeea în urma atacurilor armatei ucrainene, relatau în octombrie publicații din Israel.

Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, a confirmat informația și a precizat că iranienii erau prezenți în Crimeea pentru a ajuta rușii să piloteze dronele Shahed-136 furnizate de guvernul de la Teheran. El nu a spus care este numărul celor uciși.

„Au fost pe teritoriul nostru. Nu i-am invitat aici și, dacă colaborează cu teroriștii și iau parte la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i omorâm”, a declarat Danilov, citat de The Guardian.

Atacuri masive ale rușilor, inclusiv cu drone și rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetică civilă a Ucrainei și au provocat pene de curent, lăsând oamenii în frig și întuneric în prag de iarnă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seara la întâlnirea Consiliului de Securitate al ONU că atacurile sunt „o crimă evidentă împotriva umanității” și a spus că Kievul va prezenta o rezoluție care condamnă „orice formă de teroare energetică”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis un mesaj cinic joi, spunând că Ucraina „ar putea pune capăt tuturor suferințelor posibile ale populației civile” dacă va fi de acord cu „cerințele părții ruse”.

Teheranul a respins inițial informațiile că livrează drone Rusiei, dar apoi a recunoscut că furnizează „un număr mic” de avioane fără pilot înainte de declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Teheranul neagă în continuare că a trimis instructori pentru a-i ajuta pe soldații ruși să manevreze dronele.

Kievul și-a exprimat scepticismul cu privire la versiunea Iranului, iar experți din ambele țări s-au întâlnit la solicitarea Teheranului pentru a discuta probele adunate de Ucraina.

„Iranienii continuă să insiste că nu sunt furnizori de arme pentru Federația Rusă, dar avem nevoie de confirmare. Avem această confirmare? Nu, nu o avem. Înțelegem că aceste lucruri nu zboară fără ca [oamenii] să învețe cum să le opereze, iar rușii nu au creierul să-și dea seama... În lumea modernă nu poți ascunde nimic. Este doar o chestiune de timp până când chestiunea va fi făcută publică”, a spus Danilov. 

El a declarat că nu este clar dacă Iranul a livrat Rusiei și rachete balistice: „Încercăm să răspundem la această întrebare și vom face tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va întâmpla. Dar dacă se întâmplă, vom înțelege două lucruri. În primul rând, că Rusia nu are capacitatea de a-și produce propriile rachete, cel puțin în numărul care i-ar permite să continue un război la scară largă. În al doilea rând, dacă o țară care a fost sancționată din 1979 are capacitatea de a produce astfel de arme, despre ce fel de sancțiuni vorbim? Deci ridică o mare întrebare despre aplicarea legii.”

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri