Live Text Zelenski a ordonat armatei să recucerească teritoriile din sud. Kievul le cere locuitorilor să plece pentru a începe contraofensiva

Data actualizării: Data publicării:
Soldați ucraineni în Zaporojie.
Soldați ucraineni în Zaporojie. Foto: Profimedia
Din articol
Administratorul unui oraș ocupat de ruși, ucis într-un atentat cu bombă Kievul „condamnă cu fermitate” decretul lui Putin Ambasadoarea SUA la NATO a mulțumit României pentru ajutorul acordat Ucrainei Atentat cu bombă, dejucat în Herson Rusia se îmbogățește din exporturile de energie Mark Rutte promite Ucrainei mai multe arme, în timpul unei vizite la Kiev Putin vrea să-i transforme pe ucraineni în ruși. Un decret de la Kremlin simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii Ucraina anunță că va dota un milion de luptători cu arme NATO pentru a elibera sudul țării (BBC) Bilanțul morților în atacul cu rachete asupra unui bloc din Chasiv Yar crește la 29 Procurorii militari români au început o anchetă pentru crime contra umanității comise de ruși în Ucraina Ucrainenii nu mai părăsesc Ucraina în valuri. Numărul celor care pleacă în țările UE a revenit la nivelurile de dinainte de război Zelenski a ordonat armatei să recupereze teritoriile din sudul Ucrainei Zelenski spune că rușii nu au luat nicio „pauză operațională”: 34 de raiduri în ultimele 24 de ore Lupte grele la nord de Sloviansk. Ucraina spune că a câștigat teren în sud Crește numărul morților după bombardamentul din Donețk „A fost haos, eram plină de sânge”. Supraviețuitorii ultimului atac din Harkov vorbesc despre momentul în care au căzut bombele Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să plece pentru a putea începe contraofensiva Rușii opresc livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. Motivul oficial: „lucrări de mentenanță” Franţa se pregăteşte de întreruperea totală a livrărilor de gaze ruseşti De ce este Rusia „nefericită”? Cercetătorul Luigi Bambulea explică mentalitatea din spatele deciziilor Moscovei

Numărul morților după bombardamentele de sâmbătă ale rușilor asupra unui bloc de apartamente din Donețk a crescut la 29. Autorităţile ucrainene au cerut luni locuitorilor care se află în continuare în zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectați de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri. În timp ce Ucraina susține că a câștigat teren în sud, la nord de Sloviansk se duc lupte grele, un sat cheie din zonă fiind capturat de ruși.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ISW
Pozițiile trupelor rusești și ucrainene. Foto: Institute for the Study of War

Administratorul unui oraș ocupat de ruși, ucis într-un atentat cu bombă

ACTUALIZARE 22:20 Administratorul numit de forțele ruse într-un mic oraș ocupat din regiunea Harkov a fost ucis în urma unui atentat cu bombă care se presupune că a fost pus la cale de ucraineni, au anunțat autoritățile regionale de ocupație, potrivit agenției TASS, preluată de Reuters.

Evgheni Yunakov, administratorul orașului Veliki Burluk, a fost ucis de un grup de recunoaștere și sabotaj ucrainean, au anunțat autoritățile locale care au luat orașul sub control.

Tot luni, autorităţile ruse din regiunea ucraineană Herson au afirmat luni că au dejucat un atentat împotriva liderului lor din acest teritoriu, pe care Kievul încearcă să-l elibereze de sub ocupația rusă.

Kievul „condamnă cu fermitate” decretul lui Putin

ACTUALIZARE 21:48 Diplomaţia ucraineană „condamnă cu fermitate„ decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care înlesneşte accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, văzând în acesta „o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, relatează AFP, citând MAE de la Kiev.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că „decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care înlesneşte accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

„Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin, publicat pe site-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse.

Ambasadoarea SUA la NATO a mulțumit României pentru ajutorul acordat Ucrainei

ACTUALIZARE 20:51 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a primit-o luni pe ambasadoarea SUA la NATO, cu care a discutat despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, precum și răspunsul alianței la criza provocată de acest război. Bogdan Aurescu a subliniat importanța creșterii prezenței militare a SUA în România, anunțată la summitul de la Madrid, în vreme ce ambasadoarea SUA a apreciat rolul țării noastre în ajutorarea Ucrainei și în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre.

Atentat cu bombă, dejucat în Herson

ACTUALIZARE 18:26 Autorităţile ruse din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Moscova, au afirmat luni că au dejucat un atentat împotriva liderului lor din acest teritoriu, pe care Kievul încearcă să-l elibereze de sub ocupația rusă, transmite AFP.

Potrivit administraţiei de ocupaţie din Herson, localnici au semnalat că pe o şosea pe care urma să treacă maşina lui Vladimir Saldo a fost instalat un dispozitiv exploziv improvizat.

„Teroriştii ucraineni încearcă să împiedice revenirea la pace în regiunea Herson”, a denunţat administraţia pe contul său de Telegram, alături de o fotografie ce ar înfăţişa respectivul dispozitiv.

Rusia se îmbogățește din exporturile de energie

ACTUALIZARE 17:43 Excedentul de cont curent al Rusiei a ajuns la un nivel record în trimestrul al doilea, de 70,1 miliarde de dolari, pe măsură ce creşterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei.

Datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei arată că excedentul de cont curent, cel mai utilizat indicator al schimburilor comerciale cu bunuri şi servicii, a atins cel mai ridicat nivel de după anul 1994.

Mark Rutte promite Ucrainei mai multe arme, în timpul unei vizite la Kiev

ACTUALIZARE 17:20 Premierul olandez Mark Rutte a promis Ucrainei mai multe arme cu prilejul unei vizite la Kiev, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Este important să ajutăm aici şi acum şi să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra”, a declarat Rutter pentru televiziunea olandeză NOS, fără a furniza amănunte suplimentare.

Russia Ukraine War
Mark Rutte a vizitat localitățile din apropiere de Kiev bombardate de ruși. Foto: Profimedia Images

Ţările de Jos susţin că au furnizat deja Ucrainei arme în valoare de aproape 173 milioane de euro, inclusiv tunuri Howitzer. Cinci dintre aceste piese au fost deja livrate, iar trei urmează să ajungă în Ucraina.

Este prima vizită a lui Rutte în Ucraina de la începutul invaziei ruse în luna februarie. El urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cursul după-amiezii.

În cursul dimineţii, Mark Rutte a vizitat suburbiile puternic bombardate de forţele ruse Borodianka, Bucea şi Irpin. El şi-a exprimat şocul în privinţa amplorii distrugerilor provocate de atacurile ruse.

Putin vrea să-i transforme pe ucraineni în ruși. Un decret de la Kremlin simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii

ACTUALIZARE 16:53 Vladimir Putin a semnat, luni, un nou decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse de către toți cetățenii ucraineni, o măsură implementată inițial doar în teritoriile ucrainene ocupate de invadatori, care se extinde, acum, pentru toți ucrainenii, relatează Reuters.

„Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul semnat de dictatorul rus. Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Ucraina anunță că va dota un milion de luptători cu arme NATO pentru a elibera sudul țării (BBC)

ACTUALIZARE 16:41 Ucraina plănuiește să doteze cu arme NATO o „armată de un milion” de luptători ucraineni pentru a recuceri sudul țării din mâinile ocupanților ruși, a anunțat ministrul apărării Oleksii Reznikov.

Recucerirea zonelor de la Marea Neagră este vitală pentru economia țării, a spus Reznikov, însă anunțul ministrului ucrainean este mai degrabă un mesaj de încurajare decât un plan concret, scrie BBC.

Bilanțul morților în atacul cu rachete asupra unui bloc din Chasiv Yar crește la 29

ACTUALIZARE 15:40 Numărul morților din atacul rușilor asupra unui bloc de apartamente din orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei a crescut la 29, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Salvatorii caută încă sub dărâmături pentru a găsi supraviețuitori. Nouă persoane au fost salvate și s-a confirmat că 29 de persoane au fost ucise.

Procurorii militari români au început o anchetă pentru crime contra umanității comise de ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 14:20 Procurorii români s-au autosesizat cu privire la săvârșirea de crime contra umanității în Ucraina și vor desfășura propria anchetă cu privire la impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin și cetățenia română. Investigația a fost declanșată având în vedere consecințele deosebit de grave ale atacurilor rușilor care au omorât civili, inclusiv copii, transmite Ministerul Public.  

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal.

Într-o astfel de anchetă, competența pentru efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare.

Bodies of seven civilians shot by russian military found in Bucha district, Ukraine - 13 Jun 2022
Încă o groapă comună a fost descoperită la Bucha. Foto: Profimedia

"La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina", transmite, luni Ministerul Public.

Ucrainenii nu mai părăsesc Ucraina în valuri. Numărul celor care pleacă în țările UE a revenit la nivelurile de dinainte de război

ACTUALIZARE 13:25 Numărul ucrainenilor care intră în ţările membre ale Uniunii Europene a revenit la nivelurile de dinainte de invazia Rusiei, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, relatează Reuters.

De când Moscova a atacat Ucraina, ţară vecină cu Rusia, la est, şi cu UE la vest - la 24 februarie - peste 6 milioane de ucraineni au intrat în ţările blocului comunitar, indicase Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră Frontex la sfârşitul lunii iunie. Aproximativ 3,1 milioane dintre ei s-au întors deja în Ucraina, potrivit acesteia.

„Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni în tren. Foto: Profimedia Images

La ora actuală, aproape tot atâtea persoane intră în UE cât se întorc în Ucraina, a declarat Johansson la sosirea la o reuniune a miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară la Praga.

Zelenski a ordonat armatei să recupereze teritoriile din sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 12:50 Președintele Volodimir Zelenski a ordonat armatei să recupereze regiunile de coastă din sud, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Times.

Potrivit lui Reznikov, Zelenski a ordonat armatei ucrainene să recupereze zonele de coastă ocupate, care sunt vitale pentru economia țării.

„Înțelegem că din punct de vedere politic acest lucru este foarte necesar pentru țara noastră”, a declarat ministrul ucrainean al apărării. „Președintele a instruit conducerea militară de vârf să elaboreze planuri”, a mai spus Reznikov. 

În același timp, vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei „să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile” în legătură cu o preconizată „contraofensivă”.

Zelenski spune că rușii nu au luat nicio „pauză operațională”: 34 de raiduri în ultimele 24 de ore

ACTUALIZARE 12:20 Discuţiile despre o aşa-numită „pauză operaţională” din partea Federaţiei Ruse nu corespund realităţii, întrucât în tot acest timp ocupanţii au continuat să efectueze intens atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că numai în decurs de o singură zi Rusia a efectuat duminică 34 de atacuri aeriene, relatează agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.

„Săptămâna trecută, s-a vorbit mult despre o aşa-numită 'pauză operaţională' în acţiunile invadatorilor în Donbas şi în alte zone ale Ucrainei. Treizeci şi patru de raiduri în ultimele 24 ore, iată răspunsul celor care au venit cu această 'pauză'”, a afirmat Zelenski în mesajul său cotidian către populaţie, difuzat la miezul nopţii pe contul său din Telegram.

El a subliniat că forţele ucrainene se ţin tare pe poziţie şi resping asalturile inamicului, îndemnându-i pe ucraineni la unitate: „În acest război, vom putea supravieţui numai fiind împreună, toţi ucrainenii - fiecare ucrainean şi fiecare ucraineancă!”

„Mai sunt multe de făcut pentru ca pierderile ruseşti să devină într-atât (de mari) încât să intervină într-adevăr o pauză, dar nu înainte de o nouă ofensivă a ocupanţilor, ci înainte de fuga lor din ţara noastră natală”, a spus preşedintele ucrainean.

Anterior, Ministerul Apărării rus anunţase o „pauză operaţională” în ofensiva împotriva Ucrainei, notează Unian.

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Rostislav Smirnov, apreciase săptămâna trecută că trupele ruse invadatoare au fost nevoite să ia o pauză operaţională din cauza loviturilor reuşite ale forţelor armate ucrainene asupra depozitelor inamice din teritoriile ocupate temporar de către agresorul rus, conform agenţiei de presă citate.

Lupte grele la nord de Sloviansk. Ucraina spune că a câștigat teren în sud

ACTUALIZARE 11.45. Ambele părți implicate în conflictul din Ucraina au raportat lupte grele la nord de Sloviansk, în regiunea Donețk, iar agenția de știri de stat rusă TASS susține că un sat cheie din zonă a fost capturat.

Între timp, armata ucraineană a raportat progrese în regiunea de sud a Hersonului, publicând mai multe videoclipuri care arată unități ucrainene printre resturile armatei rusești. Frontul de sud a devenit mai activ în ultimele zile.

Luni, o unitate ucraineană (Brigada 60 Infanterie) a publicat un videoclip din Ivanivka, în nordul regiunii Herson, cu unul dintre soldați spunând: „Am primit ordin de a cuceri această poziție, așa că am făcut-o.”

Forțele ucrainene au lovit cel puțin două garnizoane rusești în spatele liniilor frontului la Herson.

Crește numărul morților după bombardamentul din Donețk

ACTUALIZARE 11.35. Serviciile de urgență ale Ucrainei au declarat luni că numărul morților după bombardamentele rușilor asupra unui bloc de apartamente din Donețk a crescut la 19. Autoritățile au declarat că șase persoane au fost salvate de sub dărâmăturile clădirii din Chasiv Yar, care a fost lovită sâmbătă seara.

Alte două persoane erau încă sub dărâmături și în contact cu salvatorii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„A fost haos, eram plină de sânge”. Supraviețuitorii ultimului atac din Harkov vorbesc despre momentul în care au căzut bombele

ACTUALIZARE 11.00 Trupele ruse au atacat cu rachete și tancuri Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Numărul victimelor bombardamentului de sâmbătă asupra unui bloc de locuințe a crescut la 15, a transmis luni Statul Major al Ucrainei.

Duminică, salvatorii din Chasiv Yar au folosit o macara pentru a ridica o placă de beton și au săpat cu mâinile goale printre ruine, în timp ce supraviețuitorii atacului încercau disperați să recupereze din lucrurile personale.

Non Exclusive: KHARKIV, UKRAINE - JULY 6, 2022 - An administrative building ruined by a Russian missile attack is pictured in central Kharkiv, northea
Trupele ruse au atacat cu rachete și tancuri Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. FOTO Profimedia Images

O femeie a fost văzută ieșind din clădirea distrusă purtând sub braț o masă de călcat, o umbrelă și o pungă de plastic pentru cumpărături. Alții urmăreau eforturile salvatorilor, care începeau să scoată de sub dărâmături cadavrele celor care nu au mai putut să se ascundă la timp.

„Am fugit la subsol, au fost trei lovituri, prima undeva în bucătărie”, a spus o femeie. „A doua, nici nu-mi amintesc, a fost o explozie, am alergat spre a doua intrare și apoi direct în subsol. Am stat acolo toată noaptea până azi dimineață”.

O altă femeie care a supraviețuit atacului a povestit că a vrut să-și salveze cei doi pisoi. „Am fost aruncată în baie, totul a fost haos, eram în stare de șoc, eram toată plină de sânge”, a spus ea plângând. „Când am ieșit din baie, camera era plină de moloz, trei etaje au căzut. Nu am mai găsit pisoii sub moloz”.

Vezi GALERIA FOTO AICI

Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să plece pentru a putea începe contraofensiva

ACTUALIZARE 10.50 Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei „să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile” în legătură cu o preconizată „contraofensivă”.

Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale.

Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea - ocupată şi anexată de Moscova în 2014 - iar în unele dintre localităţile de aici trupele invadatoare au instalat deja administraţii subordonate Moscovei.

„Nu ştiu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo”, a vicepremierul ucrainean. La ora actuală, „este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor”, a explicat responsabilul guvernamental, subliniind că civilii nu trebuie să devină un „scut uman” între forţele de apărare ucrainene şi trupele ocupante.

2S19 Msta-S self-propelled howitzers involved in special military operation in Ukraine
Artileria a devenit principala componentă a războiului din Ucraina, în acest moment. Foto: Profimedia Images

„Lansăm un apel către cetăţeni să plece în orice direcţie, inclusiv prin Crimeea ocupată”, a îndemnat Irina Vereşciuk.

De asemenea, Vereşciuk a declarat că aproximativ 30% din populaţia din regiunile ocupate de Rusia nu trece de aşa-zisul proces „de filtrare efectuat de invadatori” într-o referire voalată că aceşti cetăţeni ar putea fi ucişi de către ocupanţi.

„Ruşii îi duc în subsoluri pe oamenii pe care îi consideră periculoşi”, iar aceştia sunt în majoritate bărbaţi, a adăugat ea, deşi nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Consiliul regional Herson a îndemnat, de asemenea, în ultimele ore locuitorii regiunii să părăsească teritoriul capturat de inamic, iar cei care nu pot, să se ascundă în adăposturi şi să-şi facă stocuri de hrană şi apă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul ţării de sub ocupaţia trupelor ruse, iar în acest scop Ucraina îşi consolidează forţele ce vor fi dotate cu echipamente occidentale, a declarat în urmă cu o zi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznic într-un interviu pentru The Sunday Times.

Potrivit ministrului, preşedintele a însărcinat conducerea militară superioară să elaboreze planuri de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate temporar (în sudul ţării), întrucât acestea sunt de o importanţă vitală pentru economia Ucrainei, notează Unian.

Rușii opresc livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. Motivul oficial: „lucrări de mentenanță”

ACTUALIZARE 10.30. Gazprom oprește astăzi livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanță”, programate a avea loc timp de zece zile, în perioada 11-21 iulie. Guvernele și companiile europene sunt îngrijorate că oprirea ar putea dura însă mai mult, din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

Prin Nord Stream 1 sunt transportate anual, pe sub Marea Baltică, 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania.

profimedia-0664850371
Prin Nord Stream 1 sunt transportate peste 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către Germania. Foto: Profimedia Images

Luna trecută, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi. 

Canada a anunțat deja că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson. „În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian.

Citește continuarea AICI

Franţa se pregăteşte de întreruperea totală a livrărilor de gaze ruseşti

ACTUALIZARE 9.30. Guvernul de la Paris se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

În condiţiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele din statele vecine, dar Executivul pregăteşte planuri de urgenţă.

Întreruperea este în mod special problematică acum deoarece producerea de energie nucleară în Franţa nu face faţă cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanţă.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală ... şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.

De ce este Rusia „nefericită”? Cercetătorul Luigi Bambulea explică mentalitatea din spatele deciziilor Moscovei

ACTUALIZARE 8.30. Cei care sunt preocupaţi de înţelegerea mentalităţi ruse apelează adesea la cărţi, scrise de ruşi şi de străini, în speranța că vor desluși, măcar în parte, cum funcţionează puterea în Rusia. Schimbările faţă de vremea ţarilor sunt aproape insesizabile. Liderul, indiferent de ce titlu poartă, are drepturi asupra oricui, instituţie sau popor. Cei care îndrăznesc să critice puterea sfârşesc prost. Ruşii consideră că sunt speciali, o naţie fundamental diferită de toate celelalte şi cred că au o misiune mesianică să domine lumea. Luigi Bambulea este cercetător la Muzeul Literaturii Române şi analizează, într-un interviu pentru Digi24, câteva dintre subtilităţile culturii ruse, ca să vedem de ce istoria contează enorm în deciziile pe care le ia astăzi Putin în războiul din Ucraina. 

Cristina CileacuVrem să înțelegem cum funcționează puterea în Rusia și aș deschide discuția cu conceptul de slavofilie, care nu poate fi contrazis. Avem exemplul filosofului Piotr Ceaadaev, care a îndrăznit să scrie, a îndrăznit să se ia de temelia acestei măreții ruse, de slavofilie, și a fost considerat nebun, nu patriot. De ce conducătorii ruși nu acceptă această variantă?

Luigi Bambulea, cercetător la Muzeul Literaturii: Ceaadaev, este adevărat, a avut o poziție să spunem particulară cu privire la identitatea rusă, la rusitate. Însă pe de altă parte, el era adeptul unei idei mesianice. El spune și este literală această referință, el spune că noi facem parte din acele popoare alese care au misiunea de a da o lecție importantă umanității. Și, spune el, misiunea noastră deja a început în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Este adevărat că el face parte dintre spiritele lucide, ca să mă exprim astfel. De ce însă în secolul al XIX lea Ceaadaiev a avut probleme reale cu autoritatea oficială? Este pentru că, într-adevăr, avea o abordare critică privitoare la slavitate, la slavofilie, la panslavism. Mai precis, în contemporaneitatea lui Ceadaev, Homiakov este cel care a elaborat această teorie a existenței a două mari ramuri de popoare în leagănul umanității, și anume cuşiții, spune el, respectiv iranienii. Nu ne gândim la Iranul contemporan.

Cușiiții, care ar fi părinții, protopărinții, popoarelor africane şi iranienii care ar fi protopărinții celorlalte popoare. Rușii se înscriu în familia popoarelor iraniene și sunt suma iranităţii. Iranienii sunt popoare prin excelență spirituale, spune Homiakov, în timp ce cuşiţii sunt popoare prin excelență materiale. Grecia antică ar fi o sinteză a acestor două direcții. Roma ar fi prin excelență cuşită, adică materialistă, de aici și Occidentul materialist, iar Rusia reprezintă apogeul spiritului iranic, ca să nu spunem iranian, adică apogeul spiritului, suma spiritului prin excelență contemplativ.

De fapt slavofilia, vedeți, are în originile sale intelectuale o idee de tip rasial. De aceea este inactuală și de aceea Occidentul are dificultăți în a înțelege, în a concepe, în a percepe și în a asimila ceea ce am putea numi alteritatea rusă, adică un model de gândire, de umanitate, de spiritualitate, de identitate, de autoînțelegere foarte diferit de ceea ce înseamnă Occidentul. Dostoievski este cel care spunea că toate popoarele au geniu. Rușii pot să înțeleagă geniul tuturor popoarelor, dar rușii au un tip de geniu pe care celelalte popoare nu pot să îl înțeleagă. Tiutcev, care a fost citat de către Putin exact cu această expresie, afirma, în secolul al XIX lea: În Rusia nu poți decât să crezi. Și înțelegeți, prin urmare, ce înseamnă acest tip de - să-i zicem așa - de sublim rusesc ce ar fi, din perspectiva rușilor, inaccesibil celorlalți celorlalte tipuri de cultură.

Citește continuarea AICI

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri