Kievul susține că SUA n-ar avea obiecții dacă Polonia ar transfera Ucrainei avioane de luptă

Data publicării:
MiG-29 fulcrum al poloniei
Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă de fabricație rusă. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au „nicio obiecţie” legată de un eventual transfer de avioane de luptă poloneze în Ucraina, susține ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un mesaj transmis sâmbătă, în scris, agenției France-Presse, relatează Agerpres.

„Statele Unite ne-au dat asigurări că nu au obiecţii cu privire la transferul avioanelor”, a scris Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. „Mingea este acum în terenul Poloniei”, a adăugat el.

„Vom studia această problemă mai detaliat în conversaţiile noastre cu colegii noştri polonezi pentru a le auzi poziţia, dar vreau să fiu clar: Ucraina are o nevoie critică de mai multe avioane de luptă”, a arătat şeful diplomaţiei de la Kiev. „Avem nevoie de ele pentru a găsi un echilibru în spațiul aerian şi pentru a-i împiedica pe ruşi să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra oraşelor noastre şi să ucidă mai mulţi civili”, a explicat el, exprimându-şi speranţa ca această problemă să fie rezolvată „cât mai curând posibil”.

Dmitro Kuleba şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au discutat cu preşedintele Joe Biden sâmbătă dimineaţă, la Varşovia, și s-au întâlnit și cu omologii lor americani, secretarul de stat Antony Blinken, respectiv secretarul apărării, Lloyd Austin.

La 8 martie, luând vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus să-şi trimită „fără întârziere şi gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia guvernului SUA”, pentru a fi predate ulterior Ucrainei. Washingtonul a considerat iniţial că această ofertă nu este „viabilă”, iar a doua zi, Pentagonul a respins definitiv propunerea.

„Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În plus, „serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o extindere a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei, care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Citiți și: Consilier al preşedintelui polonez: „Polonia este pregătită să acționeze doar în cadrul NATO în privința avioanelor pentru Ucraina”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri