Kosovo: Rusia alimentează tensiunile dintre sârbi și kosovari pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Patrulă militară KFOR în Mitrovica
Tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au intensificat în ultima săptămână. Foto: Profimedia Images

Kremlinul alimentează tensiunile dintre Serbia și Kosovo ca să distragă atenția de la invazia Ucrainei, a declarat miercuri prim-viceprim-ministrul din Kosovo, Besnik Bislimi, pentru un post de radio britanic, scrie Politico.

„Există o tendință din partea Rusiei să devieze sau să distragă atenția de la Ucraina” prin dechiderea unor conflicte în alte țări, a spus Bislimi pentru Times Radio.

Situația dintre Serbia și Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008, nerecunoscută de Belgrad, s-a înrăutățit în ultima săptămână.

Ministrul sârb al apărării, Miloš Vučević, a anunțat că armata țării sale a fost pusă în stare de alertă după apariția unor rapoarte neverificate conform cărora poliția kosovară ar fi deschis focul asupra unor persoane de etnie sârbă în nordul teritoriului pe care îl administrează. Autoritățile din Kosovo au negat că incidentul ar fi avut loc.

Moscova, un aliat apropiat al Belgradului, a spus miercuri că sprijină Serbia în privința „acțiunilor pe care le întreprinde”.

Bislimi a declarat pentru Times Radio că „există dovezi înregistrate [care demonstrează] că persoane din forțele paramilitare sunt susținute de Centrul Umanitar, un centru rusesc. Așadar, nimeni nu cred că neagă prezența Rusiei și influența Rusiei.”

Kosovo-tensiuni
Soldați italieni din trupele de menținere a păcii patrulează în Kosovo în zona în care protestatarii sârbi au blocat drumul cu camioanele. Colaj foto: Profimedia Images

„Și dacă vreți mai multe detalii, ca să înțelegeți cât de ușor este pentru Rusia să se folosească de asta pentru [a crea] conflicte”, a mai spus Bislimi. „Ultimele atacuri ale acestor trupe în Kosovo au început în timpul nopții – cel mai probabil, oameni foarte beți în baricade, pentru că sunt alimentați cu mult alcool, stimulente financiare și toate cele din partea Centrului Umanitar.”

Într-o declarație comună, UE și SUA au cerut „reținere maximă”, spunând că Priștina și Belgrad trebuie „să se abțină de la provocații, amenințări sau intimidări” pe seama tensiunilor în creștere.

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat marți că Serbia încearcă, influențată de Rusia, să destabilizeze situația din regiune, iar miercuri Priștina a decis să închidă cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Serbia.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri