„Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, denunță Kievul

Data publicării:
racheta yars la parada
Rusia are 2.000 de rachete nucleare pregătite de luptă Foto: Profimedia Images

Rusia a luat Belarusul „ostatic nuclear”, a transmis duminică secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov, după anunțul preşedintelui Vladimir Putin că Rusia va transfera arme nucleare „tactice” pe teritoriul aliatului său, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, a postat pe Twitter Danilov, adăugând că această decizie este un „pas către destabilizarea internă a ţării”. Anunţul preşedintelui rus „maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă”, a mai spus Oleksii Danilov.

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă seară că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare "tactice" în Belarus, ţară aflată la porţile UE şi condusă din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, aliatul său cel mai apropiat.

Chiar dacă Belarusul nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a folosit de teritoriul său pentru a-şi lansa ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua tiruri, potrivit autorităţilor ucrainene.

Responsabili ruşi au făcut în mai multe rânduri ameninţări mai mult sau mai puţin voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului. Vladimir Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin intenţia anunţată a Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, notează AFP

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri