Kremlinul avertizează că va lua „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina

Data publicării:
dmitri peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, vorbeste la microfon, cu masca pe figura
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Agerpres / EPA / MAXIM SHIPENKOV

Rusia spune că va fi forțată să ia „măsuri” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina pentru a consolida poziția acestei țări, pe fondul rapoartelor despre o acumulare de trupe rusești la graniță, relatează AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că masează trupe la frontieră și că SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în cazul unei „agresiuni” rusești.

„Nu există nicio îndoială că un astfel de scenariu ar duce la o creștere suplimentară a tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei. Desigur, acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea rusă pentru a-și asigura securitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a refuzat să precizeze despre ce măsuri este vorba.

Peskov a susținut că Rusia nu face nicio mișcare pentru a amenința Ucraina.

„Rusia nu amenință pe nimeni, nu a amenințat niciodată pe nimeni”, a spus el, acuzând pe de altă parte forțele armate ale Ucrainei de provocări „multiple”.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Săptămâna aceasta, Moscova și Kievul s-au învinovățit reciproc pentru creșterea violențelor dintre forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Kremlin din estul Ucrainei.

Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană.

„Suntem absolut îngrijoraţi de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina”, a adăugat el.

Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, o nouă provocare pentru administraţia Biden, au afirmat miercuri oficialităţi militare americane.

Comandamentul forţelor americane în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri